Бойовики в Іраку захопили одну з найбільших авіабаз і декілька нафтових родовищ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойовики в Іраку захопили одну з найбільших авіабаз і декілька нафтових родовищ

Кримінал
707
Сунітські бойовики продовжують захоплювати стратегічно важливі об’єкти – минулої середи вони взяли під контроль одну з найбільших у країні авіабаз і декілька невеликих родовищ нафти. Протистояння бойовиків, очолюваних угрупованням “Ісламська держава Іраку і Леванти” (ІГІЛ), з урядом Нурі аль-Малікі відбувається на тлі прибуття до країни американських військових радників та експертів, зазначає агентство Reuters.
Зокрема, ісламісти захопили район Аджіль за 30 км на схід від Тікріта і за 130 км на північний схід від Багдада, де розташовані три нафтових родовища, на яких видобувається близько 28 тис. барелів нафти на добу. Спочатку Аджіль контролювався поліцією, проте через небезпеку захоплення радикалами правоохоронні органи покинули район. Захист взяли на себе місцеві племена, а потім Аджіль був захоплений екстремістами.
Залишається невідомо, хто на сьогодні контролює один з найбільших нафтопереробних заводів Іраку в місті Байджі – судячи з суперечливої ​​інформації, буквально кожного дня НПЗ переходить то до влади, то до бойовиків ІГІЛ, то до місцевих племен, передає ІТАР-ТАСС. Напередодні державне телебачення представило відеозапис прибуття на НПЗ армійського підкріплення для зачистки його від бойовиків. Водночас арабські і західні ЗМІ повідомили з посиланням на власні джерела, що завод залишається в руках екстремістів. Лідери місцевих племен заявили, що вони вели переговори за участю шиїтів з сунітськими бойовиками, щоб відновити роботу заводу, якщо він залишиться під їхнім контролем, однак ті відмовилися.
У середу також надійшла інформація, що бойовики ІГІЛ вели бої біля міста Ясріб, за 90 км на північ від Багдада. В результаті екстремістам вдалося оточити велику авіабазу, яка за часів вторгнення військ коаліції називалася Camp Anaconda.
За даними ЗМІ, іракські військові розпочали активну підготовку до оборони міста Хадіта в провінції Анбар, розташованого за 240 км на захід від Багдада. Стратегічним об’єктом у цьому регіоні є гідроелектростанція на річці Євфрат – у разі її захоплення бойовиками може бути порушене енергопостачання в багатьох районах країни.
Минулої неділі іракські війська почали відступ, залишивши міста Ер-Рутба, Рава і Ана в провінції Анбар. На сьогодні вони також перебувають на заході від Хадіти на березі Євфрату.
Минулої середи на допомогу іракському уряду, який намагаються повалити бойовики, прибули 130 військових експертів з США. Всього президент Барак Обама планує направити до Іраку близько 300 військових радників, які допоможуть обміну даними розвідки та координації дій влади проти ІГІЛ.
Влада Іраку, незважаючи на військове протистояння, намагається проводити роботу в звичайному режимі. Цього тижня на перше засідання збереться обраний у травні парламент. Глава іракського кабміну Нурі аль-Малікі повідомив, що на засіданні буде порушено питання про формування нового кабінету міністрів. При цьому він виключив можливість створення уряду “надзвичайного стану”, на якому наполягали сунітські політичні та релігійні діячі.
Під час зіткнень бойовиків з урядовими силами є загиблі, проте точна кількість невідома. В ООН заявили, що мова йде як мінімум про 1075 загиблих, в основному мирних жителів, і 658 поранених. Ще близько мільйона людей стали вимушеними переселенцями в Іраку цього року, вказали в організації.
До іракського конфлікту втягуються інші країни
Тим часом преса пише про передбачувану участь в іракському конфлікті інших країн. Так, місцеві жителі в західній провінції Анбар звинуватили Сирію у здійсненні повітряного нальоту. За деякими даними, внаслідок бомбардування 24 червня сирійськими літаками загинули від 17 до 57 людей. Сирійський уряд офіційно відхрестився від інциденту. Влади США та Іраку між тим підтвердили інформацію.
Іран запускає безпілотники для спостереження за територією Іраку і, можливо, відправляє сусідам військову техніку, щоб допомогти Багдаду в боротьбі проти сунітських повстанців, повідомила напередодні газета The New York Times з посиланням на анонімних американських чиновників.
За даними видання, декілька БПЛА розгорнуті на аеродромі під Багдадом. Близько десятка іранських офіцерів були також направлені до Іраку, щоб консультувати іракських командирів і допомогти мобілізації шиїтів на півдні країни, повідомляє газета. Крім того, Іран допомагає уряду аль-Малікі військовою технікою, зброєю і боєприпасами. Американські чиновники на умовах анонімності заявили, що Іран таємно постачає іракським силам безпеки ракети і реактивні системи залпового вогню.
Сполучені Штати продовжують брати участь у врегулюванні збройного конфлікту в Іраку. Держсекретар США Джон Керрі заявив у середу, що він поїде до Саудівської Аравії в п’ятницю, 27 червня, для переговорів з королем Абдаллою з питання кризи в Іраку. За його словами, вони обговорюватимуть як протидію бойовикам ІГІЛ, так і підтримку опозиції в Сирії, передає супутниковий канал Al Arabiya.
В Індії більш ніж 25 тис. мусульман-шиїтів готові відправитися в Ірак, щоб захищати релігійні святині, повідомляє газета The Telegraph. Серед добровольців – банкіри, студенти, лікарі та інженери.
Свої побоювання з приводу поширення терористичної загрози з Іраку висловила Туреччина. У кулуарах засідання глав МЗС країн НАТО міністр закордонних справ Туреччини Ахмет Давутоглу закликав союзників до розширення співпраці для боротьби з екстремістами в Іраку і через триваючу громадянську війну в Сирії.
В Іраку воюють і європейці
Раніше ЗМІ писали, що конфлікт в Іраку опосередковано стосується й Росії. Днями відбувся візит короля Йорданії Абдалли II ібн Хусейна до Чеченської Республіки, під час якого той провів зустріч з главою Чечні Рамзаном Кадировим. Експерти вважають, що обговорювався саме іракський конфлікт, оскільки Кадиров може мати вплив на чеченських бойовиків, які воюють на Близькому Сході на боці бойовиків.
Західні ЗМІ пишуть, що, за даними курдської розвідки, в рядах ІГІЛ – безліч вихідців з Європи, вказує InoPressa.
За деякими оцінками, до 450 британських громадян вступили до лав бойовиків і можуть згодом здійснити теракти на території Великобританії, заявив директор по боротьбі з тероризмом в регіональному уряді Іракського Курдистану Лахур Талабані, слова якого наводить The Independent.
На думку Талабані, якщо Захід не втрутиться, лідер угруповання Абу Бакр аль-Багдаді використає британців, що вижили в боях, для нападу на Сполучене Королівство.
CNN наводить дані експертів про те, що в Сирії та Іраку на боці опозиції і екстремістів воюють тисячі осіб з країн Європи.
За деякими відомостями, на Близькому Сході воюють близько 700 громадян Франції, не менше 800 бійців приїхали з Росії і майже 300 з Великобританії. Відзначається, що ці цифри відносяться до людей, яких аналітики були в змозі відстежити, справжня ж кількість іноземних найманців може бути набагато більша. У зв’язку з посиленням натиску ІГІЛ є побоювання, що все більше іноземців будуть втягнуті в конфлікт.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас