Новий закон про подвійне громадянство в РФ: кримінальна відповідальність може загрожувати мінімум третині громадян Абхазії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий закон про подвійне громадянство в РФ: кримінальна відповідальність може загрожувати мінімум третині громадян Абхазії

Кримінал
2626
Абхазькі парламентарії пропонують укласти з Росією міждержавну угоду, що виводить громадян республіки з-під дії російського закону про друге громадянство.
Депутати побоюються, що інакше кримінальна відповідальність може загрожувати мінімум третині громадян Абхазії. Крім того, вони просять включити жителів республіки до програми медичного страхування Росії, інакше доведеться лікуватися в Грузії.
Під дію російського закону про друге громадянство підпадає третина з 242 тис. громадян Абхазії (статистика за 2012р.), підрахували депутати республіканського парламенту. 30 тис. громадян Абхазії після народження постійно проживають у Росії, 52 тис. пенсіонерів за погодженням з російською владою були зареєстровані в одному з гуртожитків Сочі, відзначили Саїд Харазія і Адгур Харазія на засіданні в Держдумі депутатської групи зі зв’язків з парламентом Абхазії.
За новим російським законом, що набуває чинності на початку серпня, за неповідомлення про друге громадянство передбачена адміністративна відповідальність (штраф 500-1000 руб.) або кримінальна (до 200 000 руб. штрафу і до 400 годин обов’язкових робіт).
За законодавством Абхазії, всі народжені в республіці вважаються її громадянами, нагадав Саїд Харазія. Водночас закон забороняє абхазам мати громадянство будь-якої іншої країни, окрім Росії, додав він. В результаті абхази, які постійно проживають в Росії, підпадають під дію нового російського закону і можуть, самі того не знаючи, виявитися його порушниками.
52 тис. абхазьких пенсіонерів, які також формально потрапляють під дію закону, були зареєстровані в сочинському гуртожитку, уточнив Адгур Харазія. Це було потрібно для отримання ними російських пенсій; адреса гуртожитку невідома, куди вони повинні повідомляти про друге громадянство – незрозуміло, пояснив парламентарій. Абхазькі депутати цікавилися можливістю укладення міждержавної угоди, яка б вивела абхазів з-під дії нового закону.
Укладення угоди, яка було б вища за закон, неможливо, сказала заступник координатора російської депутатської групи, єдинорос Разієт Натхо. Але, визнавши серйозність проблеми, вона не виключила необхідність видання підзаконних актів, уточнюючих механізм реалізації закону. Яких саме, депутат не уточнила.
За словами федерального чиновника, проблема дійсно існує, а укладення додаткової угоди цілком реально.
Будучи росіянами, абхази не можуть претендувати на отримання безкоштовної медичної допомоги в Росії, якщо не мають тут реєстрації, звернули увагу абхазькі депутати. У республіці система медичного обслуговування фактично відсутня: у лікарнях немає навіть елементарних медичних препаратів, люди повинні купувати їх самостійно.
У Росії абхазів лікують як іноземців – тільки за гроші; деякі жителі республіки вже накопичили багатомільйонні борги перед російськими лікарнями. Тим часом Грузія надає високотехнологічну медичну допомогу абхазам, вказав Саїд Харазія. “Для нас дуже важливо, щоб громадяни не відвідували Грузію. Ми не знаємо, яку роботу там з ними проводять”, – заявив парламентарій.
Абхазькі лікарні не будуть включені до системи російського обов’язкового медичного страхування – її громадяни зможуть отримувати допомогу в Росії за наявності реєстрації, процитувала Натхо відповідь профільного відомства.
Представники Південної Осетії про такі складнощі поки не заявляють. “Не бачу жодних проблем з новим законом. Як законослухняний громадянин я піду і повідомлю про своє друге громадянство”, – сказав РБК журналіст і політолог Олег Кудухов, який проживає в Москві і має громадянство Росії і Південної Осетії. За його словами, його мати, яка продовжує проживати в Цхінвалі, отримала медичний поліс у Владикавказі і їздить лікуватися до Росії.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас