Україна за 5-7 років зможе повністю забезпечити себе газом - "Нафтогазвидобування" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна за 5-7 років зможе повністю забезпечити себе газом - "Нафтогазвидобування"

Енергетика
2965
Перспективи видобутку традиційного природного газу в Україну недооцінені через відсутність актуальної та повної геологічної інформації про надра. При створенні сприятливого регуляторного середовища, залученні інвестицій та використанні нових технологій Україна здатна протягом 5-7 років повністю забезпечити себе газом власного видобутку. Про це сказав генеральний директор “Нафтогазвидобування” Ігор Щуров під час виступу на 5-му Українському енергетичному форумі в Києві, повідомляє прес-служба енергохолдингу ДТЕК Рината Ахметова.
“Можливість істотного нарощення видобутку природного газу в країні часто пов’язують з початком розробки родовищ нетрадиційних вуглеводнів. Однак досвід роботи “Нафтогазвидобування” показує, що концентрація зусиль на розвитку видобутку традиційного газу в короткостроковій перспективі здатна забезпечити більш відчутний ефект. Мова не тільки про обсяги газу, але також про терміни реалізації проектів, вартість продукції, мінімізацію потенційних ризиків”, – зазначив топ-менеджер.
В умовах, коли держава звела обсяги геологорозвідувальних робіт до мінімуму, приватні компанії повинні інвестувати в їх проведення власні кошти. “Нафтогазвидобування” вже розпочала комплексну програму геологорозвідувальних робіт, щоб забезпечити можливості для свого інтенсивного розвитку в майбутньому. Основна увага компанії зосереджена на довивченні потенціалу Дніпровсько-Донецької западини. “Нафтогазвидобування” вже заново провела аналіз геологічних даних про цю територію за кілька десятків років, отримано перші результати класичних і прямих методів пошуку.
“Інформація, що надходить в результаті геологорозвідувальних робіт, свідчить про наявність значного резерву для нарощення видобутку на розроблюваних “Нафтогазвидобування” родовищах – Семиренківському і Мачухському. Існує висока ймовірність збільшення доведених запасів вуглеводнів як мінімум удвічі. За нашими оцінками, довивчення потенціалу інших родовищ в Україні з використанням сучасних підходів та інструментів здатне дати не менш високий результат”, – сказав Ігор Щуров.
Активізація геологорозвідувальних робіт стане одним з головних чинників, який дозволить “Нафтогазвидобування” вже в 2014-2015 роках вивести обсяги буріння на новий рівень. У поточному році компанія вже ввела в експлуатацію одну свердловину, буріння ще трьох планується завершити до кінця року. Паралельно компанія приступає до буріння шести нових глибоких свердловин на Семиренківському родовищі. При виконанні цих робіт застосовуються сучасні технології та обладнання, які дозволять додатково підвищити ефективність і безпеку – як на етапі буріння, так і на етапі експлуатації свердловин.
Розпочаті роботи дозволять “Нафтогазвидобування” збільшити обсяги видобутку газу в 2014 році більш ніж у півтора рази – до 800 млн куб. м. До 2020 року перед “Нафтогазвидобування” і нафтогазовим напрямком ДТЕК (основного акціонера компанії) стоїть завдання повністю забезпечити потребу в газі групи СКМ, яка становить 6 млрд куб. м на рік. В цілому, за оцінками “Нафтогазвидобування”, протягом 5-7 років Україна може повністю забезпечити власні потреби в природному газі за рахунок внутрішнього видобутку.
“Енергетична незалежність здатна перетворитися з гасла, яким вона була протягом багатьох років, в реальність. Однак для цього необхідне виконання низки умов. Серед головних – створення сприятливого регуляторного середовища, залучення інвестицій, нових технологій, кваліфікованого менеджменту. Багато що в цьому питанні буде залежати від нової влади, її бажання вибудовувати конструктивне, прозоре, взаємовигідне співробітництво з бізнесом. Сьогодні вкрай важливо об’єднати зусилля, щоб вирішити накопичені проблеми і не допустити їх виникнення знову”, – сказав Ігор Щуров.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас