Сорос може профінансувати реформу міліції. Пілотний проект – у Львові — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сорос може профінансувати реформу міліції. Пілотний проект – у Львові

Казна та Політика
2288
Міжнародні фонди «Відкрите суспільство» і «Відродження», створені американським бізнесменом Джорджем Соросом, готові профінансувати реформування міліції в Україні.
Про це розповів голова експертної ради з реформування МВС Євген Захаров. За його словами, це питання обговорювалося на зустрічі Президента Петра Порошенка і Джорджа Сороса минулого понеділка.
Голова правління фонду «Відродження» Олександр Сушко підтвердив виданню інформацію про готовність фонду виділити кошти для реалізації комплексних реформ, зокрема, правоохоронної системи.
Він уточнив, що в Києві з ініціативи Сороса орієнтовно 19-21 липня пройде донорська конференція, яка визначить програми, терміни їх реалізації та обсяги фінансування. До цього моменту експертна рада має проаналізувати фінансові потреби міністерств, необхідні для початку реалізації реформ.
«Будуть залучені потенційні донори, які забезпечать технічну допомогу під конкретні зміни», – сказав Сушко.
Він не зміг уточнити, про які обсяги фінансування йде мова. «Але не думаю, що вона (допомога, – ред.) буде співмірна за масштабами із допомогою, яка була надана Грузії при реформуванні МВС», – сказав Сушко.
Нагадаємо, у 2003-2004 роках США повністю профінансували реформування правоохоронної системи Грузії аж до створення фонду заробітної плати.
В Україні підготовкою реформи правоохоронної системи займається експертна рада при МВС, яка була створена міністром Арсеном Аваковим у квітні. Раді доручено за півроку завершити підготовку. На сьогодні експерти закінчують роботу над концепцією розвитку МВС і передали міністерству законопроект про поліцію і поліцейську діяльність. Проект пропонує переформатувати структуру органів внутрішніх справ у шість видів поліції: місцеву, адміністративну, кримінальну, фінансову, прикордонну і військову. Особовий склад органів внутрішніх справ буде скорочений. Його чисельність буде визначена з розрахунку 15 осіб на 10 тис. населення. Керівництво місцевої поліції призначатиметься депутатами місцевих рад.
Експертна рада, за словами її керівника Євгена Захарова, поки не займалася аналізом фінансової складової реформи. Розрахунки, говорить він, планувалося зробити на підставі результатів пілотного проекту, який хотіли впровадити у Львівській області ще місяць тому, але його запуск кілька разів переносився Головним штабом МВС.
«На прикладі Львова ми будемо бачити, які наші пропозиції підуть в життя. Тоді можна буде робити предметний аналіз – скільки грошей потрібно для проведення комплексної реформи», – розповів Захаров, уточнивши при цьому, що указ міністра Авакова зобов’язав керівництво МВС запустити проект до 7 липня. Одним із нововведень пілотного проекту у Львівській області стане об’єднання патрульної служби та департаменту дорожньої автомобільної інспекції.
Один із авторів законопроекту про поліцію Олександр Банчук зазначив, що поки всі напрацювання експертної ради застрягають на рівні центрального апарату МВС. Відомство досі не дало свою резолюцію на пропонований законопроект. Він також повідомив, що уряд Канади, Агентство США з міжнародного розвитку USAID і Рада Європи вже висловлювали готовність надати фінансову допомогу у реформуванні МВС.
«Гроші готові виділяти під конкретні програми, а не під наші напрацювання, які зберігає у себе МВС», – сказав Банчук.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас