Учені розв'язали проблему запам'ятовування паролів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені розв'язали проблему запам'ятовування паролів

Технології&Авто
3923
Нова технологія, яка може вирішити проблему запам’ятовування паролів, у вівторок була представлена в журналі PeerJ. Заснована вона на здатності людини впізнавати знайомі обличчя.
Численні дослідження з психології виявляли принципову відмінність у сприйнятті знайомих і незнайомих осіб. Людина може без зусиль дізнатися знайомий образ серед багатьох тисяч чужих облич. Впізнає пізнає його навіть на поганому або нечіткому зображенні. Незнайоме ж обличчя на зображенні, навпаки, не запам’ятовує: різні фото одного і того ж невідомого обличчя часто сприймаються як обличчя різних людей. Технологія FaceLock, запропонована вченими, використовує даний ефект для створення нового типу аутентифікації.
Здатність людини впізнавати знайомі обличчя серед різних фотографій планується застосовувати, щоб створити індивідуальний «замок». Таким чином, доступ буде забезпечений тому, хто може впізнати певні обличчя серед зображень, і відхилений для того, хто не зможе.
Щоб зареєструватися в системі, користувач визначає набір облич, добре знайомих йому, але невідомих для інших людей. Наприклад, улюблений джазовий музикант, гравець у покер або урбаніст. Комбінуючи зображення, вчені можуть створити набір облич, які знає тільки ця людина. Впізнавання цих облич і є ключем до Facelock
«Замок» складається з певної кількості набору облич, побудованих так, що кожен з наборів містить лише одне обличчя, знайоме користувачу, тоді як інші зображення невідомі. Аутентифікація тоді – це просто вибір знайомого обличчя в кожному наборі. Для користувача вибір таких облич – просте завдання, тоді як шахрай не зможе визначити відоме чесному користувачу обличчя.
Такий підхід має свої переваги. Людині не треба нічого запам’ятовувати. До того ж знайомі обличчя майже неможливо забути. Таким чином, подібна система є досить надійною. У представленому дослідженні наводиться експеримент, коли люди могли згадати свій «пароль» з облич навіть після року його незастосування. У той час як звичайні паролі, коли ними постійно не користуєшся, забуваються через кілька днів. До того ж такий Facelock дуже складно зламати. Атака на «пароль» з облич може бути відображена просто використанням інших фотографій тих же персон. Для користувача, який знає певну людину, нескладно визначити її на іншій фотографії, в той час як для зломщика впізнати незнайомого на іншій фотографії вкрай важко.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас