Удар по кишені: Нацкомпослуг встановила нові тарифи на послуги "Київводоканалу" - у 2 рази вище з 1 липня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Удар по кишені: Нацкомпослуг встановила нові тарифи на послуги "Київводоканалу" - у 2 рази вище з 1 липня

Казна та Політика
2793
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, затвердила нові тарифи для населення міста Києва на послуги централізованого холодного водопостачання та водовідведення, які набудуть чинності з 1 липня поточного року і становитимуть 7 гривень 46 копійок з ПДВ. Про це повідомили в прес-службі “Київводоканалу”.
Зараз, за ​​підрахунками фахівців, саме такий тариф є обгрунтованим, тобто включає в себе повну окупність виробництва послуг, а також інвестиційну складову.
Керівництво ВАТ “АК “Київводоканал” протягом багатьох років пояснювало необхідність підняття ціни на послуги холодного водопостачання та водовідведення, адже чинний на сьогодні тариф 3,18 грн. Покриває лише 53% собівартості виробництва, враховуючи недофінансування зарплати, ремонтів та інших виробничих статей. За таких умов Товариство протягом тривалого часу працює в складних соціальних умовах: заробітна плата персоналу столичного водоканалу, що налічує понад 6000 працівників, на 40% нижча, ніж у решти в сфері ЖКГ.
При цьому середній вік співробітників компанії наближається до 50 років. У результаті критичного недофінансування галузі виробничі потужності та інженерні мережі, які експлуатує ПАТ “АК “Київводоканал”, зараз майже повністю зношені і абсолютно енергонеефективні – підприємство, яке цілодобово займається безперебійним постачанням питної води і відведенням стоків всього Києва та прилеглих міст-супутників, є одним з найбільших споживачів електроенергії в столиці.
Враховуючи відсутність компенсації різниці в тарифах, яка повинна надходити з державного бюджету, Товариство не має можливості платити за спожиту електроенергію, що призвело до накопичення боргу перед ВАТ “Київенерго”. Це може привести до відключень виробничих об’єктів Київводоканалу та, як наслідок, викликати перебої з подачею питного водопостачання жителям міста. Що стосується стану трубопроводів – з 7 тисяч кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж більш ніж 25% на сьогодні непридатні для використання. Решта – майже повністю амортизовані.
Серед інших проблем, пов’язаних з економічно необгрунтованим тарифом – відсутність можливості модернізації виробництва та впровадження інноваційних технологій, які покликані підвищити ефективність та ліквідувати технологічні втрати, а також поліпшити якість послуг, невдоволення якими серед населення постійно зростає.
Востаннє ціни на послуги ВАТ “АК “Київводоканал” піднімалися в березні 2012 року, коли Нацкомпослуг збільшила тариф на 18 копійок як компенсацію за зростання тарифів на енергоносії. Однак КМДА, як виконавець послуг, відмовилося надавати населенню послуги водопостачання та водовідведення за новим тарифом, взявши на себе зобов’язання компенсувати цю різницю з бюджету міста. На жаль, за 2 роки “дії” нового тарифу ані копійки компенсації на рахунки Товариства так і не надійшло.
На сьогодні зазначена різниця становить близько 60 млн грн. Варто зауважити, що тарифи в розмірі 3 гривні, затверджені в 2008 році, вже на той час не відповідали реальним потребам, які за підрахунками фахівців сягали позначки 4 гривні 70 копійок за подачу 1 м3 питної води і відведення такої ж кількості стоків. Крім того, за останні шість років тариф на послуги Київводоканалу, який повинен коригуватися щороку відповідно до зміни цін окремих складових тарифу, був переглянутий лише один раз – у 2012 році. Але, як уже зазначалося, коригування жодним чином не позначилося на рахунках підприємства. Як результат, приведення тарифу до економічно обгрунтованого рівня 7 гривень 46 копійок досить різке.
Необхідно взяти до уваги, що тема вартості послуг питного водопостачання в столиці протягом тривалого часу була політичним фактором, адже як інакше можна пояснити той факт, що саме в Києві, де заробітна плата в середньому вдвічі вища, ніж у будь-якому іншому обласному центрі України, діє майже найнижчий тариф, який, як уже зазначалося, покриває лише 53% собівартості послуги і не містить інвестиційної складової? Порівняльний аналіз зарплати і вартості
послуг централізованого постачання та водовідведення показує, що середнє співвідношення цих показників у всій країні становить трохи менше 0,2%, тоді як у Києві воно становить лише 0,049%.
Не менш красномовні результати дослідження структури квитанції і порівняння складових із зарплатою киян.
Як бачимо, поки що відсоток щомісячної вартості послуг водопостачання та водовідведення для сім’ї з двох працюючих і одного непрацюючого становить 5,16% від загальної суми квитанції і 0,35% від заробітної плати. Після 1 липня 2014 року, коли тариф зросте до 7,46 грн. за подачу 1 м3 питної води і відведення такої ж кількості стоків, зазначене співвідношення зміниться таким чином: 12,12% від загальної суми квитанції та 0,83% від щомісячного заробітку.
Варто відзначити, що в Європі і США сума квитанції за послуги ЖКГ протягом одного місяця в середньому становить 10-15% від заробітної плати. З урахуванням зростання тарифів на електроенергію, тепло, гарячу воду, газ і холодне водопостачання та водовідведення у Києві з 1 липня поточного року ця частка становитиме 9,08%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас