Чехія зацікавлена ​​в будівництві українських АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія зацікавлена ​​в будівництві українських АЕС

Енергетика
775
Чехія зацікавлена ​​в розширенні співробітництва чеських компаній та ДП НАЕК “Енергоатом” з питань будівництва, інжинірингу та сервісного обслуговування АЕС.
Як повідомляє прес-центр “Енергоатому”, ці питання обговорювалися в ході зустрічі Міністра закордонних справ Чеської Республіки Любомира Заоралека з президентом ДП НАЕК “Енергоатом” Юрієм Недашковським.
У зустрічі також брав участь посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух та представники Компанії.
Міністр зазначив, що чеські компанії цінують багаторічне успішне співробітництво з Україною у сфері ядерної енергетики і сподіваються на його розширення.
“В Україні розвивається атомна галузь. Є проекти будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС, а також Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Ми зацікавлені у продовженні реалізації цих проектів і готові їх підтримувати”, – сказав Любомир Заоралек.
При цьому він висловив сподівання, що Україна продовжить реформи, які стимулюватимуть розширення співробітництва між країнами.
У свою чергу Юрій Недашковський акцентував увагу на багаторічному – понад 20 років – успішному співробітництві українських атомників з Чеським експортним банком, компанією Skoda JS та Інститутом ядерних досліджень Ржеж, а також на тісній взаємодії в рамках ВАО АЕС та передачі знань.
“Тільки за період з 2002 року по 2013 рік з компанією Skoda було укладено 79 контрактів на суму 450 млн грн. Останніми роками така співпраця розширена шляхом кредитування поставок Чеським експортним банком. У 2013 році для фінансування систем управління захистом реактора на Запорізькій АЕС отримано кредит на 265,5 млн чеських крон і систем ущільненого зберігання палива на ЗАЕС – на 87,5 млн чеських крон. Ми також підтримуємо контакти з компанією CEZ, особливо з питань підвищення безпеки. В рамках продовження ресурсу АЕС компанія співпрацює з Інститутом ядерних досліджень Ржеж. Частина проектів вже завершені. Інститут виконав комплекс робіт з кваліфікації обладнання для енергоблоків ХАЕС, РАЕС, ЮУАЕС”, – зазначив голова “Енергоатому”.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас