Україна встановила надвисоку ціну на електрику для Криму - майже $100 за МВт-годину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна встановила надвисоку ціну на електрику для Криму - майже $100 за МВт-годину

Енергетика
8655
Вартість постачання електроенергії до Криму з 1 червня становить 3420 рублів (майже $100) за МВт-год, що набагато вище за ціни, за якими експортується струм з України до західних країн, а також Білорусі й Молдови.
Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на джерела в уряді Криму і російському Міненерго.
Така ціна буде діяти до 31 грудня 2014 року. До схеми постачання буде залучено декілька структур, назви яких не розкриваються. Раніше близьке до Міненерго РФ джерело розповідало, що електроенергія для Криму буде купуватися у “ДТЕК Крименерго”, а продавати її кінцевим споживачам стане Центр здійснення розрахунків, який належить “Інтер РАО”. Раніше постачанням кінцевих споживачів займалася “ДТЕК Крименерго”.
Є також непідтверджена інформація, що електроенергія буде постачатися на умовах передоплати за два місяці.
Ціна на електроенергію для Криму набагато вища за аналогічні ціни для інших країн. У 2013 році Україна експортувала 9,9 млрд кВт-год в шість країн, найбільше – до Угорщини (4,3 млрд кВт-год), Білорусі (3,1 млрд кВт-год) і Молдови (1,4 млрд кВт-год). Ціни поставок для цих країн варіювалися від $55 до $71,4/МВт-год.
До 1 червня Україна поставляла до Криму електроенергію за низькою ціною, тож середній тариф для споживачів становив близько 50 українських копійок за кВт-год. Щоб зберегти цю ціну, Росії доведеться субсидіювати Крим, за попередніми даними, на суму близько $230 млн.
Нагадаємо, 7 травня Кабінет Міністрів заборонив Оптовому ринку продавати електроенергію кримським енергопостачальним компаніям безпосередньо. Від 1 червня цим займатиметься державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності “Укрінтеренерго” за цінами, які більше не регулюються державою.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас