Нардепи не захотіли переводити валютні кредити в гривневі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нардепи не захотіли переводити валютні кредити в гривневі

Кредит&Депозит
3079
Голова Верховної Ради Олександр Турчинов дав доручення Кабміну і Нацбанку на наступний сесійний тиждень розробити новий законопроект про переведення кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну.
Про це голова Верховної Ради сказав після того, як депутати не підтримали в першому читанні обидва вже зареєстровані законопроекти про переведення кредитних зобов’язань з іноземної валюти в національну.
“Я даю доручення до наступного сесійного вівторка Кабінету міністрів, Національному банку спільно з профільним комітетом і робочою групою підготувати єдиний закон, який ми розглянемо у вівторок”, – сказав Турчинов.
За законопроект позафракційного депутата Миколи Рудьковського № 4895, в першому читанні проголосували лише 174 народних депутати з 235 зареєстрованих в сесійній залі.
Водночас за відповідний законопроект позафракційного депутата Михайла Опанащенка № 4895-1, проголосували в першому читанні 178 народних депутатів з 236 зареєстрованих в сесійній залі.
Законопроектом Рудьковського, зокрема, передбачалося, що всі банки та інші фінансові установи, що діють на території України, за письмовою заявою громадян України, що мають невиконані зобов’язання за договорами споживчого кредиту в іноземній валюті зобов’язані провести конвертацію зобов’язань за кредитними договорами з іноземної валюти в національну валюту України.
Конвертація зобов’язань за кредитними договорами здійснюється кредиторами протягом 6 місяців. Суми неустойки у вигляді пені, штрафу, що виникли в результаті неналежного виконання кредитних зобов’язань споживачів в іноземній валюті в період з 1 грудня 2008 року до моменту укладання додаткових угод до чинних кредитних договорів визнаються Кредитором безнадійними та підлягають списанню.
У законопроекті Опанащенка пропонувалося проведення реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами в іноземній валюті за заявами позичальників шляхом їх перерахування в національну валюту, а також визначалося, що реструктуризація зобов’язань проводиться протягом 1 року з дня прийняття законопроекту.
При цьому, суми неустойки у вигляді пені, штрафу, що виникли в результаті неналежного виконання кредитних зобов’язань фізичних осіб, суб’єктів мікропідприємництва в іноземній валюті в період з 3 лютого 2014 до моменту укладення додаткових угод про реструктуризацію до чинних кредитних договорів підлягають анулюванню (прощенню) кредитором одночасно з проведенням реструктуризації зобов’язань за кредитними договорами.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас