Новий поворот: Австрія запропонувала Євросоюзу сплатити газовий борг України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Новий поворот: Австрія запропонувала Євросоюзу сплатити газовий борг України

Енергетика
7872
Ситуація з постачанням російського газу в Україну вимагає політичного вирішення, включаючи можливу оплату Євросоюзом українських боргів, заявив міністр економіки Австрії Райнхольд Міттерленер. Про це повідомляє Austria Presse Agentur. Якщо «Газпром» припинить постачання газу в Україну через борги, під загрозою опиниться транзит російського газу до Західної Європи.
«Ми готові до кризової ситуації, проте середньострокова перспектива бачиться мені не позбавленою проблем», – сказав міністр. За його словами, на зиму газу Австрії вистачить. «У будь-якому випадку до лютого ми дійдемо. Я гарантую, що зиму ми переживемо», – сказав Міттерленер. При цьому він додав: «Якщо ми не прийдемо до політичного рішення з Україною на рівні ЄС, у нас з’являться проблеми».
Міністр вважає, що ЄС міг би в кінцевому рахунку покрити борги України, зважаючи на нинішню економічну слабкість країни. За його оцінкою, на вирішення політичного конфлікту в Україні піде три-чотири місяці.
За словами Міттерленера, запаси газу в Австрії становлять на сьогодні 5,3 мільярда кубометрів, що на 65 відсотків більше, ніж в аналогічний період минулого року, повідомляє агентство. Австрія отримує з Росії близько 60 відсотків газу від загального обсягу свого споживання.
У понеділок «Газпром» перевів Україну на передоплату газу після того, як переговори про нову ціну і оплату боргів зайшли в глухий кут. Переговори велися за посередництва єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера. Поки що європейські споживачі отримують російський газ у повному обсязі.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас