Бойкот товарів з РФ: продажі впали на чверть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойкот товарів з РФ: продажі впали на чверть

Особисті фінанси
4353
Пішов четвертий місяць, як українці бойкотують російські товари, і, за останніми дослідженнями, багато хто дійсно відмовилися від виробленого в РФ. Найактивніше до акції підключилися центральні райони країни, особливо столиця.
Кияни підтверджують: купують менше, але не завжди виходить. «Ми намагаємося не купувати, – говорить 24-річна Катерина. – Але не завжди виходить. Деякі речі важко знайти не російського виробництва. Наприклад, коли я не могла мити голову сульфатними шампунями, стояв вибір: купувати «безсульфатку» російського виробництва за 100 грн, або ту саму «безсульфатку» за 500-600 грн за пляшку такого ж об’єму. А ще іноді лінь йти до великого супермаркету… А ще є засідка, коли на етикетці пишуть країну-замовника, а не країну-виробника. І лише покопавшись, можна усвідомити, що насправді цей снікерс зроблений в Ростові».
КРАПЛЯ В МОРІ. З точки зору економіки, наш бойкот товарів з РФ не може помітно вдарити по російських виробниках, це крапля в морі, визнають економісти. «Якщо говорити про імпорт з Росії товарів, про які йдеться в дослідженні, у нас в структурі споживання цей імпорт займає 2%. 90% продуктів у нас вітчизняні. Одяг у нас китайський, взуття – теж. Є російське взуття, але це мізер. Шоколаду, наприклад, менше купують зараз з РФ – лише у нас 98% свого, – пояснює президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Також, за даними держстатистики, на травень порівняно з квітнем зменшилися закупівлі російського бензину на користь білоруського, але ж там та сама російська нафта. У литовському бензині нафта теж російська. Тобто економіка РФ не помітить втрат, тому це більше політична акція, інформаційна кампанія».
Нагадаємо, за результатами дослідження GfK Ukraine (враховувалися понад 60 категорій товарів, показники зниження витрат домогосподарств брали за квітень по відношенню до березня), в столиці кількість покупців товарів з РФ знизилася на 20%. У списку товарів – їжа, напої, засоби особистої гігієни, засоби чищення і миючі засоби. Менше брати російського стали в усіх регіонах: на півночі країни – на 10%, в інших регіонах – на 8%. Порахували експерти і скорочення витрат на товари з РФ: у центральних регіонах витрачають на 24% менше, на заході – на 16%, на сході – на 6%, а на півночі на 1% менше. А от на півдні (без Криму) – на 1% більше. Найактивніше бойкот російських товарів підтримала молодь до 30 років і люди 30-39 років (на 15% і 19% менше витрат на російські товари). А от люди старші за 60 років витратили навіть на 9% більше на російські товари. Українці від 40 до 49 років знизили свої витрати на російські товари на 2%, а от від 50 до 59 років – на 13%.
Олександра Захарова
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас