Україна втратила 850 млрд. дол. при відмові від ядерної зброї, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна втратила 850 млрд. дол. при відмові від ядерної зброї, - експерт

2651
Найбільшою проблемою втрати оборонного потенціалу України є відмова від ядерної зброї. Таку думку під час прес-конференції висловив керівник Фонду “Нові традиції”, гендиректор ДК “Укрспецекспорт” (2005–2010 рр.) Сергій Бондарчук.
“Ми втратили третій ядерний потенціал у світі. Замість цього ми отримали якийсь папірець, який не відповідає тому змісту, який там написаний. Ми отримали незрозумілі гарантії країн-гарантів, які в результаті, коли у нас виникла проблема, залишили нас один на один із нею”, – сказав Бондарчук.
“Тому для мене найбільш кричущий факт – це те, що величезна кількість часу, людських життів, ресурсів було затрачено на те, щоб цей потенціал отримати. Він має також і конкретні цифри – за різними даними, це приблизно 850 млрд. дол. станом на 1991 рік. Які це гроші з розрахунку 2014 року страшно уявити. І що ми маємо тепер – політиків, які в 91-му році, не розібравшись в тому господарстві, яке вони отримали у спадок, віддали його за пучку тютюну. І не понесли за це ні політичної, ні кримінальної відповідальності”, – заявив він.
“Хотілось би зосередитись на цьому, тому що нас будуть відволікати різними маневрами відносно того, як розбазарили сто танків чи літаків, тощо. Але це є ключовою проблемою нашої країни. Тому що якби на той момент були професійні переговорники, ми б отримали достатньо коштів для того, аби переозброїти наш військовий комплекс”, – підкреслив експерт. На його думку, Україні потрібно повернутись до стримуюйої зброї – але не обов’язково ядерної. Такою зброєю можуть стати і крилаті ракети, які, за оцінками експерта, Україна здатна розробити сама.
Нагадаємо, видатки на знищення ядерної зброї, яка була розміщена в Україні, становили близько одного мільярда доларів і були взяті на себе США.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас