Голова Банку Франції: штраф BNP Paribas загрожує фінансовій системі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Банку Франції: штраф BNP Paribas загрожує фінансовій системі

Фондовий ринок
916
Розслідування, проведене владою США за операціями BNP Paribas SA з країнами, щодо яких ввели санкції, може підштовхнути компанії до припинення використання долара в міжнародних угодах, заявив голова Банку Франції Крістіан Нуайє.
“Ми могли б сказати, що компанії виявили б максимальний інтерес щоб перейти до проведення торгових операцій в інших валютах”, – зазначив Нуайє, який також є членом ради Європейського центрального банку. “Візьмемо для прикладу торгівлю між Європою і Китаєм – давайте здійснювати її за допомогою євро або юаня, і відмовимося від долара. Цей крок матиме наслідки”.
Заява Нуайє стала найбільш різкою від особи французької влади, яка виступає проти можливих штрафів BNP Paribas. Передбачається, що американські слідчі можуть стягнути більше $10 млрд штрафу і вимагати визнання провини для позасудового врегулювання за підозрою в наданні фінансових послуг низці країн, таким як Іран і Судан.
Як світова резервна валюта, долар на міжнародному рівні використовується в торгівлі багатьма видами товарів – від нафти до авіалайнерів. В разі якщо BNP Paribas призупинить доларові угоди, ринок постраждає, більше того це негативно позначиться на кредитуванні, і це тоді, коли ЄЦБ намагається накачати економіку ліквідністю, нагадав голова французького Центробанку.
“Це може загрожувати функціонуванню міжнародної фінансової системи, оскільки BNP Paribas є великим гравцем у цьому секторі”, – попередив голова французького Центробанку.
Штраф на суму $10 млрд може звести нанівець прибуток BNP Paribas за цей рік, який за оцінками аналітиків може становити 5,64 млрд євро ($7,6 млрд). Більше того, ця сума втричі перевищує сумарний обсяг штрафів, виплачених HSBC Holdings Plc (HSBA), Standard Chartered Plc (STAN) та ING Groep NV (INGA) в 2012 р. за порушення режиму санкції.
Генеральний прокурор США Ерік Холдер досить часто жорстокий по відношенню до банків, в першу чергу до неамериканських, і це не залишилося непомічене серед найбільших європейських видань.
Потенційний штраф $10 млрд для BNP Paribas, а це найбільший банк Франції, за недоведені відносини банку з Іраном був названий “майстерним ляпасом”. Газети Le Monde і Le Figaro заявили, що США штрафують BNP як повчання для інших європейських банків у спробі відвести критику “від американських банків, відповідальних за фінансову кризу”.
“Ця справа є частиною гегемонічних амбіцій Вашингтона у сфері закону і торгівлі, – вважає депутат від партії UMP колишнього президента Франції Ніколя Саркозі. – Вашингтон має дратівливу звичку намагатися застосувати свої закони там, де його юрисдикція не діє, і використовувати свою силу для комерційних цілей”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас