Ліцензія на продаж алкоголю у федеральних столицях Росії може подорожчати в 20 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліцензія на продаж алкоголю у федеральних столицях Росії може подорожчати в 20 разів

Аграрний ринок
262
Вартість державного мита за ліцензію на продаж алкогольної продукції у містах федерального значення – Москві, Санкт-Петербурзі та Севастополі – з 2015р. може вирости до 20 разів, випливає із законопроекту, внесеного на розгляд нижньої палати парламенту депутатом від “Єдиної Росії” Миколою Гончаром.
Документ опублікований на сайті Державної думи.
“Законопроектом пропонується наділити міста федерального значення правом встановлювати коефіцієнти до розміру державного мита за надання або продовження терміну дії ліцензії на роздрібний продаж алкогольної продукції, диференційовані за муніципальними утвореннями, в межах від 1 до 20 включно”, – йдеться в пояснювальній записці до документа.
Ці заходи дозволять збільшити доходи бюджетів міст федерального значення на загальну суму від 3,5 млрд руб. до 4,5 млрд руб. щороку, зазначив автор ініціативи.
Джерело РБК в комітеті з економічної політики і підприємництва Держдуми висловив сумнів, що подібні поправки будуть схвалені. “Поправки до Податкового кодексу можна вносити раз на рік і автору законопроекту потрібно буде заручитися підтримкою уряду, що виглядає вкрай сумнівно, – розповів співрозмовник РБК. – До того ж до цієї пропозиції можуть виникнути питання і зауваження, оскільки можливість підвищувати плату за роздрібні алкогольні ліцензії очевидно є загрозою для малого та середнього бізнесу, якому і без того сьогодні доводиться непросто”.
За словами президента Федерації рестораторів і готельєрів Ігоря Бухарова, підвищення вартості алкогольних ліцензій може стати критичним фактором для багатьох столичних закладів. “Зараз все, що пов’язано з продажем алкогольних напоїв у ресторанах, обертається великими проблемами для власників і керуючих. Саму цю ліцензію зараз стало отримати дуже складно, за недотримання формальних ліцензійних вимог накладаються великі штрафи, йдуть постійні перевірки”, – перераховує Бухаров.
“Нас зобов’язали здавати декларації про обсяги продажів. Але нам об’єктивно складно це робити, ми не розуміємо – в барах алкоголь продається не пляшками, а порційно, як це відображати? Барменам доводиться приходити на роботу за півтори години до відкриття, знімати бар і заповнювати декларації. Якщо ще й піднімуть вартість ліцензій, то ситуація стане зовсім нестерпною”, – продовжив він.
За словами Бухарова, зараз продажу алкоголю формують 30-40% виручки закладів громадського харчування в Москві. “Бізнес втрачає рентабельність, працювати стає важко. Для рестораторів збільшилася оренда приміщень після перегляду порядку розрахунку податку на майно. Зростає курс євро, а у нас 85% продуктів – імпортні. Зростає вартість комунальних послуг. Важко знайти кваліфікований персонал – москвичі не хочуть йти працювати до громадського харчування, а кваліфікація мігрантів вкрай низька. Заборона куріння в ресторанах вже обернулася зниженням товарообігу – нам десяти днів вистачило, щоб це відчути, – розповів РБК Бухаров. – Зараз у середньостатистичного московського ресторану рентабельність 12-15% – помітно менше, ніж було раніше. У мене складається відчуття, що деяким депутатам і чиновникам, що пропонують все нові заборони і жорсткості законодавства, просто зайнятися нічим”.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас