Перевести всіх працівників культури на контрактну систему - свіжа ініціатива Міністерства культури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перевести всіх працівників культури на контрактну систему - свіжа ініціатива Міністерства культури

Казна та Політика
513
Міністерство культури ініціює переведення працівників культурних установ на контрактну систему, а призначення керівників таких установ – на конкурсну основу.
За даними видання, зараз в розробці перебуває проект – “Про внесення змін до деяких законів України – про перехід на контрактну основу праці в установах культури”.
У першу чергу, зміни мають торкнутися Закону України “Про культуру”, оскільки він базовий для галузі.
До статті 21 цього Закону передбачається внести ключовий пункт про проведення конкурсів перед призначенням керівників культурних установ. “Керівники закладів культури призначаються на посаду на конкурсній основі через укладання з ними трудового контракту”, – пропонується в законопроекті.
Як відомо, нинішнє призначення керівників в установи культури країни не завжди проводиться за “конкурсним принципом”: часто подібні призначення реалізуються рішенням зверху.
Зокрема, зміни торкнуться театрів. У зв’язку з цим очікується оновлення деяких статей “Закону України про театри і театральну справу”.
За проектом, “Діяльність художнього та артистичного персоналу театрів здійснюється на конкурсній основі в порядку та відповідно до переліку, визначеного центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах культури і мистецтв”. За результатами конкурсу укладається трудовий контракт у порядку, визначеному Кабінетом міністром України”.
Як повідомляє “Дзеркало тижня”, представники найбільших театрів України позитивно сприймають майбутні зміни, відзначаючи при цьому, що важливо буде дотримати соціальні зобов’язання перед тими з працівників театрів, хто не може повною мірою виконувати роботу в установі, але чия роль для української культури дуже значуща.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас