Росія: зашморг затягується — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія: зашморг затягується

Світ
9252
Ще недавно Володимира Путіна вихваляли за те, що він врятував російську економіку від катастрофи. Багато хто навіть стверджувалв, що не варто звертати увагу на його репресивні дії, оскільки путінська економічна політика чудова і дуже важлива для країни (такі ж доводи звучали в перші роки правління Гітлера). Але сьогодні російська економіка перетворилася на задимлені руїни, і апологетам Путіна просто ніде сховатися.
Минулого тижня Віденський інститут економічних досліджень (Vienna Institute for Economic Studies) повідомив, що обсяг прямих іноземних інвестицій у Росію скоротиться на шокуючі 50 відсотків порівняно з 2013 роком, коли він теж був дуже невеликий. Таким чином, Росія перетворилася на найбільш непривабливу економіку у всій Східній Європі, серйозно відставши від інших країн. Віденський інститут вважає, що головною причиною таких катастрофічних втрат стала агресія Путіна в Україну, яка матиме згубні наслідки для економічного зростання не тільки в Росії, але і у всій Східній Європі, ще більше віддаливши від Москви її сусідів.
Крім того, минулого тижня міжнародний банківський гігант HSBC повідомив, що в травні російський сектор послуг, що й так скорочується, досяг найшвидших темпів спаду за останні п’ять років. Індекс ділової активності в травні знизився до 46,1, тоді як у квітні він становив 46,8. Значення цього індексу понад 50 означають зростання, а нижче – спад.
Настільки потужний економічний тиск змусив уряд витратити величезну частину своїх валютних резервів з метою захисту рубля і котирувань акцій. Цього року з російської казни вже витекло понад 40 мільярдів доларів дорогоцінних резервів, і ця “кровотеча” у другій половині року буде тільки посилюватися. Якщо рахувати втрати іноземних інвестицій і втрати валютних запасів, то до кінця року Росія може отримати жахливий удар у розмірі 200 мільярдів доларів.
Але захист рубля і фондового ринку – це тільки верхівка айсберга проблем, пов’язаних з державними витратами. Режим Путіна вже відкрито визнає, що банківський і енергетичний сектори економіки потребують серйозної рекапіталізації з боку держави, щоб уникнути краху. Російській державній газовій монополії «Газпром», наприклад, потрібно понад 50 мільярдів доларів капіталу лише на фінансування інфраструктури, необхідної для виконання зобов’язань з поставки газу в Китай в рамках укладеного нещодавно контракту.
Падаючий рубль, ринок акцій, цифри зростання ВВП – все це нагадує про ті нищівні втрати, яких зазнала Росія під час світової фінансової кризи шість років тому. Проте один високопоставлений банкір з російського державного банку заявив Reuters: «Ця криза набагато серйозніша, ніж у 2008 році. У той час всі перебували в одному човні. Зараз тільки Росія, і всі хочуть потопити її, вирішуючи власні проблеми. Це буде дуже тяжкий рік».
І вся справа в тому, що путінська агресія в Україну призвела до введення масштабних міжнародних санкцій, які вже проносяться по російській економіці подібно урагану. Спроби Путіна відреагувати на ці санкції (скажімо, створення торговельної організації за участю Білорусії і Казахстану) були б просто смішними, якби не сигналізували про безнадійний дрейф по волі хвиль лідера, який опинився в такій же ізоляції, як і його радянські попередники.
Economist підбиває підсумок тієї безнадійної ситуації, в яку Путін загнав Росію:
Вада стратегії Путіна полягає в тому, що він, дозволивши своїм внутрішнім страхам управляти його політикою в Україні, викликав якраз те, чого сподівався уникнути. Він втратив Україну як союзника і потенційного партнера по Євразійському союзу, а НАТО зміцнює свою військову складову і оборону. Привид натовських сил на російських кордонах в Польщі та країнах Балтії перетворився на реальність через путінські дії в Україні. А борючись за збереження свого суверенітету та економічного впливу на Європу і Захід, Росія ризикує потрапити в нову залежність від Китаю.
Але і це ще не все. Путін виразно створив прецедент сепаратизму в країні, де чимало регіонів, що відколюються від неї. Весь кавказький регіон вирує від сепаратистського насильства. А ізольована Калінінградська область, оточена країнами, наляканими Путіним, зараз почне відчувати гострий біль, полегшити яку Путін не в силах.
Китай – це жорстокий партнер, і віддати йому перевагу замість Європи може тільки божевільний. Але Путін готовий втягти Росію в ще глибшу безодню. Він відкрито фліртує з державами-ізгоями типу Північної Кореї і з фашистськими екстремістами Європи. Тому Росія стає чимось схожа на Іран, але з ядерними кігтями, готова здійснювати численні акти міжнародного тероризму, кидаючись на демократичні країни, які її з презирством відкидають.
На одній доволі багатозначній карикатурі показаний Путін без сорочки, що прямує в позолочений приватний клуб. В одній руці він тримає велику дубину, а інший тягне по підлозі за волосся жінку. Жінка – це Україна, а клуб – G-8. Путіна зупиняють біля дверей і кажуть, що його зовнішній вигляд не відповідає правилам клубу.
Іронія просто відчутна. Путін тільки но витратив 50 мільярдів доларів на проведення зимової Олімпіади з єдиною метою довести всьому світові, що Росія – це прекрасна і цивілізована держава, до голосу якої варто прислухатися і ставитися з повагою. Але коли його танки увійшли в Україну, всі роки роботи були кинуті у вогонь. Зараз Путін – дуже самотня людина, і йому доводиться покладатися на державні репресії в спробі приховати свої економічні невдачі від співгромадян. Ця ж провальна тактика призвела до розвалу СРСР.
Кім Зігфелд, “American Thinker”
За матеріалами:
ИноСМИ.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас