Російська "Альфа-Груп" купила нафтогазову "дочку" німецького концерну RWE — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російська "Альфа-Груп" купила нафтогазову "дочку" німецького концерну RWE

Фондовий ринок
544
Завершено оформлення угоди з продажу нафтогазового бізнесу німецьким енергетичним концерном RWE групі LetterOne, що належить акціонеру “Альфа-Груп” Михайлу Фрідману.
Дочірнє підприємство концерну RWE Dea було продано за 5,1 млрд євро. RWE Dea AG продано за 4,5 млрд євро, 600 млн євро від цієї суми підуть на погашення заборгованості компанії. На купівлю Dea претендували також німецька Wintershall і держінвестфонд Катару. Спочатку компанію оцінювали в 4-7 млрд євро (5,4-9,5 млрд доларів).
Угода розглядалася спостережною радою RWE і регуляторами в декількох країнах. У середині березня через події в Криму влада Німеччини заявила, що зберігає за собою принципове право перевірити доцільність продажу Dea групі LetterOne.
Відповідно до закону про зовнішню торгівлю, уряд ФРН, коли мова йде про зарубіжних інвесторів, може за певних обставин накласти на угоду вето. Це може відбутися в тому випадку, якщо інвестор набуває понад 25% акцій, що в свою чергу створить ймовірність загрози “стратегічній інфраструктурі” або “суспільній безпеці”.
В результаті роботи спеціально створеної комісії при Бундестазі група LetterOne і консорціум “Альфа-Груп” кваліфіковані як відповідний міжнародний інвестор. Як наслідок, уряд ФРН не побачив проблем у співпраці з групою.
Для люксембурзької LetterOne купівля Dea стане першою стратегічною інвестицією. На базі Dea компанія має намір розвивати платформу для розвитку нафтогазового бізнесу “Альфа-Груп”. Протягом 3-5 років L1 Energy планує вкласти в енергетичні активи близько 20 млрд доларів.
LetterOne Energy має доступ до постійного капіталу, який планується направляти в довгострокові інвестиції у розвідку і видобуток нафти і газу, нафтосервіс, нафтогазову інфраструктуру та інші проекти. Планується або здійснювати 100-відсоткові поглинання, або здобувати стратегічні пакети акцій у компаніях, де застосування ресурсів, досвіду і можливостей L1 Energy сприятиме зростанню бізнесу.
RWE Dea веде видобуток нафти і газу в Німеччині, Великобританії, Норвегії, Єгипті та Данії. Компанія також веде розвідку в Алжирі, Ірландії, Лівії, Мавританії, Польщі, Тринідаді і Тобаго, Туркменістані й управляє потужностями зі зберігання газу в Німеччині. За власними даними RWE Dea, за підсумками 2012 року її запаси становили 122,2 млн куб. м, з них 97 млн ​​куб. м – запаси газу. Минулого року компанія видобула 2,5 млн куб. м газу і 31 млн бар. нафти.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас