НБУ скоротить третину персоналу, підвищить вимоги до капіталу, і створить мегарегулятор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ скоротить третину персоналу, підвищить вимоги до капіталу, і створить мегарегулятор

Казна та Політика
2902
Національний банк України (НБУ) розробив концепцію реформування банківської системи України до 2020 року, якою, серед іншого, передбачається скорочення персоналу центрального банку, підвищення вимог до капіталу банків, скорочення можливостей щодо дострокового вилучення депозитів, а також формування мегарегулятора який буде вирішувати завдання пруденційного нагляду за всім фінансовим ринком.
“Переведення кредитних спілок, кредитних бюро та ломбардів під нагляд НБУ повинен відбутися до кінця 2014 року, страхових компаній – до середини 2015 року, регулювання ринку цінних паперів – до середини 2016 року”, – вказується в редакції концепції від 26 травня, текст якої має агентство “Інтерфакс-Україна”.
У НБУ також запланували зменшити свою мережу в 2014-2015 роках до п’яти-семи територіальних управлінь, а також скоротити персонал на третину.
“Кількість співробітників НБУ до початку 2017 року скоротиться на 30% порівняно з початком 2014 року (незважаючи на передання функцій нагляду за іншими фінансовими посередниками на ринку)”, – наголошується в документі.
Нацбанк також планує ініціювати збільшення нормативу мінімального регулятивного капіталу до 500 млн грн до 2018 року і до 750 млн грн до 2020 року. Крім того, буде запропоновано з 2015 року підвищити вимогу до мінімального статутного капіталу для нових банків до 750 млн грн з 120 млн грн на сьогодні.
За прогнозами центрального банку, такі дії дозволять в горизонті до 2020 року скоротити кількість банків і підвищити концентрацію активів.
НБУ планує виділити окрему групу системно важливих банків, для якої будуть встановлені більш жорсткі вимоги до нормативів капіталу та ліквідності, але які зможуть сподіватися на більш системну і якнайшвидшу стабілізаційну допомогу з боку НБУ в період криз”, – роз’яснюється в документі.
При цьому які найбільш пріоритетний механізм капіталізації розглядаються злиття і поглинання банків.
НБУ буде розробляти законодавчі ініціативи спрощення і стимулювання порядку консолідації банківського капіталу”, – зазначається в документі.
У планах НБУ сприяння консолідації невеликих здорових банків з метою створення більш потужних системних, регіональних та спеціалізованих банків.
При цьому заплановано проведення стрес-тестування банків кожні два роки.
“Завдання НБУ та уряду мінімізувати витрати для платників податків при капіталізації банків, що мають недостатній капітал. Для рекапіталізації системних банків, подальше функціонування яких визнано доцільним, необхідно розглянути можливість створення особливого фонду разом з міжнародними фінансовими інститутами”, – наголошується в документі.
Відповідно до концепції, очікується, що банківська система буде розвиватися випереджаючими темпами порівняно зі зростанням ВВП: пріоритетними напрямками для розвитку кредитування стануть інвестиційні кредити, кредитування малого і середнього бізнесу та іпотечне кредитування.
НБУ має намір працювати над здешевленням банківських позик до рівня, порівнянного з іншими країнами регіону.
“Очікується, що реальні відсоткові ставки будуть підтримуватися на позитивному рівні за депозитами (на рівні 3-4%) і за кредитами (на рівні 7-9%). НБУ також вживатиме заходів для зниження коливань відсоткових ставок у національній валюті та контролю банківських спредів”, – наголошується в концепції.
Для вирішення проблеми поганих активів, у концепції передбачається розгляд НБУ, Фондом гарантування вкладів і Мінфіном створення системного “банку поганих активів”, який би акумулював проблемні іпотечні кредити в іноземній валюті на балансі єдиного національного інституту (компанії з управління активами).
“Джерелами фінансування банку поганих активів можуть виступати як держава, так і приватні інвестори або міжнародні фінансові інститути”, – підкреслюється в документі.
У підсумку, відповідно до концепції, на балансах банків в середньостроковій перспективі обсяг проблемної заборгованості скоротитися до рівня не більш ніж 5-8%.
НБУ також виступає за спрощення процедури відчуження майна застав на користь кредиторів, а також за встановлення чіткої відповідальності позичальників за надання неправдивої інформації під час отримання кредиту.
З метою формування довгострокової ресурсної бази для кредитування, концепцією пропонується ввести на законодавчому рівні заборону на дострокове розірвання депозитних угод. При цьому як виняток окремими нормами можуть бути створені “ощадні депозити”, за якими буде можливо дострокове отримання коштів.
Також в планах НБУ збільшення суми і частки депозитів гривні до 80% всіх депозитів фізичних осіб.
“Рівень гарантованих довгострокових вкладів у гривні повинен бути підвищений за рахунок диференціації гарантування інших вкладів”, – пропонується в документі.
Концепцією також передбачено зниження межі розкриття інформації про власників, які мають прямо або опосередковано частки в банках до 2% із 10% статутного капіталу на сьогодні.
НБУ також планує встановити більше обмежень на розмір операцій із пов’язаними особами: норматив Н7 планується знизити до 2020 року до 15% із 25% на сьогодні.
Крім того, НБУ виступає за консолідацію кредитних бюро на приватній основі, а також за консолідацію банківських асоціацій.
Захист інтересів клієнтів банків, за документом, стане одним із завдань фінансового омбудсмена: цей інститут планується створити на базі консолідованої банківської асоціації.
Загалом, НБУ ставить на меті нарощування частки іноземного капіталу в банківській системі до 50% і зменшення ролі держави в банківському секторі до рівня нижче за 10% до 2020 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас