Економічно обгрунтована ціна газу власного видобутку вдвічі вища за нинішню - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічно обгрунтована ціна газу власного видобутку вдвічі вища за нинішню - експерт

Енергетика
1578
В.о. заступника голови правління ПАТ “Укргазвидобування” Володимир Бенько повідомив, що за економічними розрахунками обгрунтована ціна газу власного видобутку в Україні становить 737,8 грн за тисячу кубометрів, тоді як сьогодні вона становить 349,2 грн. Про це він повідомив під час круглого столу, присвяченого питанням збільшення видобутку газу.
В.Бенько повідомив, що в 2013 році компанія “Укргазвидобування” видобула 15 млрд 110 млн кубометрів, що становить 75% з 20 млрд 250 млн кубометрів всього в Україні.
За його словами, компанія мала початкові запаси газу 2 трлн 401 млрд кубічних метрів. З них видобуто 1 трлн 720 млн, тобто 71,7% уже видобуто. Однак для видобутку залишкових запасів необхідні вкладення. Щороку компанія потребує близько 4 млрд грн.
“Встановлена ​​НКРЕ ціна на газ без ПДВ 349,2 грн за тисячу кубометрів… Собівартість становить 352,8 грн, тобто компанія при видобутку 15 млрд кубометрів газу на кожній тисячі кубометрів має збиток 3,6 грн. Розрахунки показують, що економічно обгрунтована ціна на сьогодні становить 737,8 грн за тисячу метрів кубічних без ПДВ. Це і ціна на газ, при сплаті якої компанія може отримати 4 млрд грн для розвитку, в тому числі і для розвідувальної діяльності”, – сказав він.
Присутній на круглому столі енергетичний експерт Роман Опімах зазначив, що слід відмовитися від думки, що газ власного видобутку дешевий. Однак, експерт також додав, що таке зростання вартості закупівлі газу у компаній-добувачів не обов’язково призведе до зростання ціни газу для населення, адже до бюджету будуть зростати надходження від рентної плати компанії.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас