Французька преса захищає банк BNP Paribas від США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Французька преса захищає банк BNP Paribas від США

Фондовий ринок
916
Генеральний прокурор США Ерік Холдер досить часто жорстокий по відношенню до банків, в першу чергу до неамериканських, і це не залишилося непоміченим серед найбільших європейських видань.
Потенційний штраф у $10 млрд для BNP Paribas, а це найбільший банк Франції, за недоведені відносини банку з Іраном був названий “майстерним ляпасом”.
Газети Le Monde і Le Figaro заявили, що США штрафують BNP як повчання для інших європейських банків у спробі відвести критику “від американських банків, відповідальних за фінансову кризу”.
Але така ситуація може призвести до того, що президент США Барак Обама потрапить в досить незручну ситуацію під час свого візиту до Франції на зустрічі з Франсуа Олландом, який, ймовірно, підніме це питання.
“Національний фронт” Марін Ле Пен закликав уряд “захищати національні інтереси” в будь-якому випадку.
Цей штраф може стати найбільшим покаранням для іноземного банку в історії США, і деякі експерти впевнені, що воно несправедливе.
Юрист Debevoise & Plimpton і колишній прокурор США Фредерік Девіс впевнений, що якщо вина банку буде визнана, то розмови про сильну несправедливість законодавства США у Франції та інших країнах посиляться.
“Ця справа є частиною гегемонічних амбіцій Вашингтона у сфері закону і торгівлі, – вважає депутат від партії UMP колишнього президента Франції Ніколя Саркозі. – Вашингтон має дратівливу звичку намагатися застосувати свої закони там, де його юрисдикція не діє, і використовувати свою силу для комерційних цілей”.
Інші експерти відзначають, що США не мають жодного права вказувати своїм союзникам, яким чином вони повинні діяти.
“Національний фронт” у своїй заяві звинуватив США в “рекеті, спробі послабити BNP і допомогти американським конкурентам”.
“Ми вимагаємо, щоб уряд Франції не залишався бездіяльним”, – йдеться в повідомленні.
Таким чином, поїздка до Європи для Обами може бути досить напруженою. Для французького уряду навряд чи буде прийнятним нічого не робити в той момент, коли ЄС веде переговори щодо угоди про вільну торгівлю з США.
На додаток до штрафу Goldman Sachs знизив рекомендацію французького банку до “утриматися від купівлі”, оскільки потенційний штраф значно погіршує перспективи банку.
Якщо взяти за основу середній прогноз за розміром штрафу на рівні $7,5 млрд ($10 млрд, за повідомленням The Wall Street Journal, і $5 млрд, за повідомленням Reuters), то показник капіталу першого рівня при оплаті цього штрафу впаде до 10,2%.
З великою ймовірністю штраф буде близький до верхньої межі. То що ж тепер, продавати папери французьких банків і купувати папери американських? Схоже, антитерористичний підрозділ Казначейства США працює на повну силу, іронізують автори блогу zerohedge.com.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас