Росіяни в борговій ямі: позичальники псуються навіть у Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни в борговій ямі: позичальники псуються навіть у Сбербанку

Кредит&Депозит
1881
У першому кварталі Сбербанк показав зростання частки простроченої заборгованості майже на 1,5 процентного пункту, до 7,7%. Але при цьому на відміну від інших банків, які пояснюють погіршення якості кредитного портфеля сповільненням кредитування, держбанк продовжував нарощувати видачу роздрібних кредитів – приріст склав 3,3%. На цю особливість у звітності Сбербанку вказали аналітики BofA Merrill Lynch.
Головна проблема Сбербанку, яку видно з квартальної звітності, – це збільшення прострочення по роздрібних кредитах “при непоганому зростанні портфеля”, вважає автор огляду BofA Merrill Lynch аналітик Ольга Веселова. За її словами, збільшення прострочення в процентному вираженні було б зрозумілим при сповільненні темпів зростання кредитного портфеля, однак поточна ситуація викликає побоювання. “Це не дуже хороший тренд”, – говорить Веселова, відзначаючи, що навіть одноденне прострочення пішло вгору і збільшилося на 1,2 процентного пункту.
Про зростання прострочення в першому кварталі 2014 р. звітували й інші банки. Так, у ОТП Банку, що спеціалізується на роздрібному кредитуванні, прострочення по портфелю перевищило 20%.
У звіті OTP Group вказано, що банк не зміг забезпечити позитивний внесок у чистий прибуток групи в 2014 р. в умовах зниження кредитної активності населення. Саме зниженням активності населення і, як наслідок, зменшенням кредитного портфеля багато банків пояснювали збільшення прострочення: при зниженні в абсолютному значенні обсягу кредитів у процентному вираженні спостерігається збільшення прострочення. Кредитні портфелі в першому кварталі скоротилися також у ХКФ Банку (більше 6% по МСФО), у банку “Ренесанс Кредит” (на 1,7% за РСБЗ).
Головний економіст АФК “Система” Євген Надоршин не відкидає, що якість позичальників погіршується, а банк продовжує видавати кредити, бо процентна ставка дозволяє це робити. “Якщо нові позичальники не дуже високої якості (а зараз знайти хороших позичальників досить складно), то по них спочатку прострочення вище”, – вважає експерт, додаючи, що в цілому по індустрії зростання роздрібного портфеля значною мірою забезпечується держбанками.
“Позичальники, які кілька років тому взяли кредит і обслуговували його, зараз стали зазнавати труднощів з обслуговуванням, псують роздрібний портфель. Але при цьому попит на кредити зараз є, Сбербанк продовжує їх видавати”, – міркує головний економіст “Ренесанс Капіталу” по Росії та СНД Олег Кузьмін. Зараз в усьому банківському секторі зростає прострочення по кредитах, виданих фізособам, вказує він.
Аналітик ФГ БКС Ольга Найдьонова говорить, що прострочення за кредитами несе в собі значний ризик. “Якщо буде поліпшення в економіці, то ми побачимо і відновлення по деяких кредитах. Якщо економіка буде котитися вниз, то банк буде створювати додаткові резерви, – каже Найдьонова. – У кожному разі, якщо вони зарезервували такий обсяг – набагато більший, ніж зазвичай – то значить, вони готуються до гіршого. Значить, це їхня поточна оцінка ситуації”.
Відрахування Сбербанку в резерви збільшилися в першому кварталі 2014 р. до 2,2% портфеля (у 2013 р. цей показник був 1,1%). Збільшення було як у корпоративному, так і в роздрібному сегментах. Цей показник залишається низьким для іпотеки – 0,8%, але зростає високими темпами в кредитних картах – 5,8%, зазначено у звіті.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас