Кіпр скасував останні обмеження на операції місцевих банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кіпр скасував останні обмеження на операції місцевих банків

Світ
396
На Кіпрі 30 травня було оголошено про скасування останнього обмеження на операції місцевих банків усередині країни. Міністерство фінансів республіки повідомило, що відтепер клієнтам однієї кредитної установи дозволяється відкривати рахунки в іншому банку. Однак суворі заходи контролю переведення капіталів кіпрськими банками за кордон залишаються в силі.
Мінфін зняв останнє обмеження через 14 місяців після того, як в березні минулого року уряд був змушений прийняти вимоги ЄС і МВФ про безпрецедентну “стрижку” незастрахованих депозитів у двох найбільших банках країни з метою рекапіталізації системного для економіки острова Банку Кіпру та проведення глибокої реструктуризації банківської системи. В обмін влади отримали кредит у 10 млрд євро, необхідних для запобігання дефолту.
Цей безпрецедентний захід викликав шок на Кіпрі і призвів до закриття майже на два тижні всіх банків країни і до подальшого введення жорстких обмежень на операції кредитних організацій з метою не допустити виведення їхніми клієнтами коштів за кордон. Протягом року поступово ці обмеження пом’якшувалися і сьогодні були повністю зняті.
Поки що залишається незрозуміло, як довго будуть зберігатися суворі обмеження на закордонні транзакції кіпрських банків. Іноземні банки, що працюють на острові, були виведені з-під дії обмежувальних заходів ще минулого року. У країні залишаються в дії обмеження на переказ коштів за кордон через кіпрські банки, а також заборону на вивезення понад 3 тис євро пасажирами авіарейсів, що виїжджають з країни.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас