Що буде з американським доларом? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що буде з американським доларом?

Валюта
3422
Центробанк США продовжує скорочувати програму стимулювання економіки, відому як «кількісне пом’якшення» (Quantitative easing). Ця монетарна політика є крайнім заходом, який вводиться в той момент, коли регулятор повинен стимулювати економічне зростання, але не може зробити цього за допомогою стандартних важелів. Наприклад, якщо Центробанк не може надалі скорочувати облікову ставку, що перебуває на близьких до нуля відмітках.
У цьому випадку для того, щоб вивести країну з кризи, Центробанк здійснює масовані грошові вливання в національну економіку шляхом викупу боргових зобов’язань у банків. Банки, у свою чергу, починають активніше кредитувати населення і бізнес, знижуються кредитні ставки. Бізнес, отримуючи «дешеві» гроші, може інвестувати їх у свій розвиток, внаслідок чого з’являються нові робочі місця. Населення, отримуючи доступ до «дешевих» грошей, починає більше витрачати. Наслідком цього логічного ланцюжка є зниження безробіття, збільшення роздрібних продажів, зростання промислового виробництва і, найголовніше, ВВП.
Остання статистика з США говорить про те, що програма кількісного пом’якшення робить значний вплив на ключові макроекономічні показники регіону. Спостерігається впевнене зниження безробіття, яке в травні сягнуло 6.3%, зростають обсяги кредитування приватного сектора, споживачі витрачають все більше, а інфляція досягла позначки 2%.
Безробіття та інфляція є цільовими показниками ФРС, яка поступово скорочує програму QE. Наприкінці квітня обсяги викупу боргових паперів були скорочені з 55$ млрд до 45$ млрд на місяць. Поточні темпи економічного зростання США цілком влаштовують ФРС, як основні напрямки все частіше вказуються стабілізація інфляції в районі позначки у два відсотка і подальше скорочення безробіття. Статистика показує, що показник інфляції коливається в районі цільової позначки, а безробіття продовжує скорочуватися.
Це дозволяє зробити висновок, що програма кількісного пом’якшення, ймовірно, буде скорочуватися наміченими темпами і, в разі відсутності форс-мажорів, може бути повністю згорнута в 2015 році. На сьогодні передумов для якнайшвидшого скорочення програми стимулювання економіки немає, проте, тенденція намічена, і американська економіка неухильно рухається до чергового циклу підвищення облікових ставок. Незважаючи на те, що це може відбутися не раніше ніж через півроку після завершення програми QE, тобто в 2015-2016 рр., ринки реагують на будь-які заяви про майбутнє посилення монетарної політики вкрай імпульсивно.
При цьому не можна забувати, що Центробанк США є одним з найбільш непередбачуваних регуляторів на нашій планеті. У 2013 році ми були свідками чергового досягнення межі держборгу в США, бюджетної кризи і мінливої позиції голови ФРС щодо подальшої долі програми QE. Цей ланцюжок подій призвів до значних цінових коливань на фінансових ринках і цілком імовірно, що в 2014 році ми можемо побачити локальне повторення як мінімум однієї з вищевказаних подій.
Головна думка сьогодні полягає в тому, що програма QE відносно скоро буде згорнута і ця ідея знаходить активне відображення в рухах цін на фінансових ринках. Я думаю, що виходячи з цього слід формувати стратегію своєї довгострокової інвестиційної поведінки, оскільки хочемо ми цього чи ні, поки долар є основною світовою розрахунковою валютою, а боргові папери США – еталоном вартості позики, поведінка ФРС буде визначати глобальні тренди на фінансових ринках.
Якщо прогнози темпів зростання економіки США будуть виправдані, протягом 12-18 місяців ФРС може підвищити ставку. Найімовірніше бичачий тренд на ринку цінних паперів США продовжиться, але протягом 6-8 місяців може сповільнитися або перейти в бічну фазу через чутки про майбутнє підвищення ставок. На тлі цього американський долар в довгостроковій перспективі може продовжити своє зростання.
При цьому найбільший ефект може спостерігатися у валютній парі EUR/USD, оскільки, якщо в США програма QE згортається і вже не за горами підвищення ставок, в зоні євро, навпаки, все частіше лунають заяви представників ЄЦБ про можливість введення екстраординарних заходів стимулювання економіки.
ЄЦБ не влаштовують нинішні темпи відновлення економіки, на яку тиснуть низька інфляція і зростаюча європейська валюта. Як можливі заходи впливу на ринки, розглядаються програма схожа з американською QE, або введення негативних депозитних ставок. Вербальні інтервенції тиснуть на курс євро і, якщо тон чиновників збережеться або озвучені вище заходи будуть втілені в життя, євро в середньо- і довгостроковій перспективі може продовжити знижуватися проти долара. У цьому випадку протягом 6-8 місяців пара EUR/USD може знизитися на 5-7% до відміток 1.27 – 1.3.
На українському ринку може спостерігатися схожа тенденція і, якщо долар продовжить торгуватися в діапазоні 11 – 12 грн., курс євро по відношенню до гривні може подешевшати до відміток у 14.5 – 15.5 грн.
Олександр Михайленко
фінансовий аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас