Японія може побудувати газопровід з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія може побудувати газопровід з Росії

Енергетика
1267
Японські парламентарії почали лобіювати проект з будівництва трубопроводу з Росії до Японії. Прямі поставки природного газу дозволили б Японії значно скоротити витрати на імпорт енергоносіїв.
Група з 33 депутатів в японському парламенті виступає за будівництво трубопроводу між російським островом Сахалін і північно-східною японською префектурою Ібаракі. Група складається із законодавців від правлячої Ліберально-демократичної партії і представників опозиції від правоцентристської політичної партії Комейто. Таку заяву в інтерв’ю агентству Bloomberg зробив голова групи Наоказу Такемото.
Законодавці представлять проект на розгляд прем’єр-міністру Японії Сіндзо Абе в червні цього року. Таким чином, японський прем’єр буде готовий обговорити це питання під час зустрічі з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у рамках запланованого на осінь 2014 р. візиту до Японії.
Довжина трубопроводу становитиме 1350 км, пропускна потужність – 20 млрд куб. м. газу на рік. Загальна вартість проекту оцінюється в $5,9 млрд.
Вперше даний проект почав обговорюватися ще на початку 2000-х рр. Після аварії на АЕС “Фукусіма” тема знову набула актуальності. У 2012 р. колишній голова МЗС Японії Сейдзі Маехара заявив, що в Японії зацікавлені у будівництві газопроводу з Росії. При цьому Маехара зазначив, що газопровід може бути прокладений по морському дну і “технічно це можливо”.
Через два роки у Японії з’явилося ще більше стимулів для укладення цього договору з Росією. Японія досі намагається впоратися з наслідками аварії АЕС “Фукусіма” в 2011 р. Зупинка роботи всіх АЕС у країні призвела до значного зростання витрат на імпорт енергоносіїв. У 2013 р. на імпорт скрапленого природного газу (СПГ) Японія витратила рекордні 7 трлн ієн – це більш ніж удвічі вище рівня витрат у 2010 р.
Наоказу Такемото вважає, що Японія може помітно знизити свої витрати на імпорт енергоносіїв, якщо зможе купувати природний газ безпосередньо по трубопроводу, а не закуповувати дорогий СПГ, який поставляється танкерами. Низка експертів відзначили, що операція між Росією та Китаєм на будівництво трубопроводу і постачання газу терміном на 30 років ще сильніше підігріла інтерес Японії до цього проекту.
Пропонований японськими парламентаріями проект газопроводу з щорічною пропускною потужністю 20 млрд куб. м газу – це еквівалент 15 млн тонн СПГ, або 17% від загального обсягу щорічного імпорту газу з боку Японії.
За даними за 2013 р., постачання російського газу становлять 9,8% від усього обсягу імпорту, Росія посідає четверте місце серед найбільших постачальників газу до Японії після Австралії, Катару та Малайзії.
Варто додати, що передбачувані маршрути будівництва трубопроводу між Росією і Японією вже публікувалися американською приватною розвідувально-аналітичною компанією.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас