Apple купить виробника навушників Beats за $3 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Apple купить виробника навушників Beats за $3 млрд

Фондовий ринок
328
Американський інтернет-гігант Apple купить виробника навушників та аудіотехніки Beats Electronics, сума операції становитиме близько 3 млрд дол, пише New York Post. Купівля включає в себе музичний інтернет-сервіс Beats.
“Музика займає важливу частину всього нашого життя і особливе місце в Apple”, – зазначив генеральний директор компанії Тім Кук. Корпорація продовжить інвестувати в музику, щоб створювати “найбільш інноваційні музичні продукти”, зазначив він.
Apple придбає Beats за 2,6 млрд дол готівкою, ще 400 млн дол компанія вкладе в акції виробника навушників. Очікується, що операція буде завершена в IV кварталі фінансового року, до осені 2014р.
Це придбання може стати найбільшим в історії “яблучної” компанії. До цього найдорожчим придбанням Apple була купівля NeXT Computer – компанії, заснованої Стівом Джобсом у 1980-ті роки після його скандального відходу з Apple. Тоді ціна операції становила 400 млн дол.
На котируваннях Apple повідомлення про майбутню покупку не позначилося.
Чутки про угоду циркулювали в ЗМІ останні кілька тижнів.
Beats заснували в 2008р. репер Андре Ромелл Янг, відомий як Dr. Dre, і магнат Джиммі Йовін. Першим продуктом стали навушники Beats by Dr. Dre. Наприкінці 2008р. ексклюзивні права на виготовлення та розробку першої продукції Beats строком на п’ять років отримала Monster Cable.
У січні 2012р. стало відомо, що Beats і Monster не будуть продовжувати контракт. В результаті виробництво перейшло до Beats, в жовтні того ж року компанія представила два продукти власної розробки – навушники Beats Executive noise-cancelling та Beats Pill portable speaker.
У серпні 2010р. виробник мобільних телефонів HTC придбав 50,1% пакета акцій Beats за 309 млн дол. У вересні 2013р. інвестиційний фонд The Carlyle Group оцінив Beats Electronics в 1 млрд дол. Фонд інвестував в компанію 500 млн дол. Тоді ж Beats викупила у тайванською HTC 25% своїх акцій за 265 млн дол.
Обидва співзасновника Beats займуть ключові позиції в музичних підрозділах Apple. Кук зазначив, що їхні посади ще не визначені.
З придбанням Beats Apple розраховує завоювати лідируючу позицію в області цифрової музики. Зростаюча популярність музичних сервісів Pandora і Spotify позначилася на зниженні продажів сервісу iTunes, відзначається в публікації.
Видання зазначає, що анонсована угода говорить про стратегічний прорив компанії і його керівника – раніше виробник iPhone переважно купував технології, а не готові бренди. Попередник Кука, Стів Джобс, який помер в 2011р., не вірив у популярність музичних сервісів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас