Венесуела збереже найнижчі в світі ціни на бензин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела збереже найнижчі в світі ціни на бензин

Енергетика
1206
Венесуельський уряд прийняв рішення відкласти підвищення цін на бензин, які залишаються найнижчими у світі. Незважаючи на дуже тяжке економічне становище, влада латиноамериканської країни вважає, що з цього питання потрібно провести загальнонародну дискусію. Про це в середу повідомив депутат парламенту від правлячої Єдиної соціалістичної партії Венесуели Рамон Лобо.
Літр високооктанового бензину коштує 9 сентимів, заправка одного бака обходиться в 4,5 болівара. За офіційним обмінним курсом один американський долар коштує 6,3 болівара. Таким чином, за повний 50-літровий бак бензину венесуельці платять всього 75 американських центів (трохи більше 20 рублів).
Практично безкоштовний бензин важким тягарем лягає на і без того дефіцитний бюджет. Субсидії на автомобільне пальне перевищують 12 мільярдів доларів на рік. При цьому вартість виробництва одного літра високооктанового бензину в 28 разів перевищує його продажну ціну. Однак вартість пального залишається незмінною ось вже 17 років.
При цьому президент Венесуели Ніколас Мадуро ніяк не може впоратися з економічною кризою в країні. Державний борг становить 70 відсотків ВВП, бюджетний дефіцит – 13 відсотків. У Венесуелі спостерігається гіперінфляція, через що кабмін вже п’ять разів девальвував національну валюту. Однак девальвація не змогла зупинити зростання цін на споживчі товари, яке минулого року склало 54 відсотки.
З лютого 2014 року в Каракасі проходять антиурядові виступи. За цей час жертвами зіткнень між демонстрантами, з одного боку, і співробітниками правоохоронних органів і прихильниками Мадуро – з іншого, стали кілька десятків людей. Масові акції протесту почалися по всій країні після жорсткого придушення першої студентської демонстрації і стали найсерйознішим протестом проти політики президента з моменту його приходу до влади навесні 2013 року. Демонстранти висловлюють невдоволення економічною кризою в країні, зростанням цін і браком товарів першої необхідності, а також вимагають політичних змін і звільнення затриманих учасників протестних акцій.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас