В Естонії придумали "віртуальний вид на проживання" - для іноземних підприємців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Естонії придумали "віртуальний вид на проживання" - для іноземних підприємців

Світ
1078
В Естонії, можливо, незабаром іноземці зможуть подати заявку на отримання “віртуального виду на проживання” в країні. Цей документ дозволить користуватися місцевими онлайн-послугами, відкривати банківські рахунки і реєструвати компанії, не в’їжджаючи в країну, повідомляє ZDnet.
Крім того, власників таких посвідчень планують звільнити від сплати податків, якщо отримані кошти будуть реінвестуватися в економіку Естонії.
Для отримання нового статусу необхідно буде пройти перевірку, аналогічну тій, яка проводиться під час видачі візи, а також надати свої біометричні дані – відбитки пальців або сканований знімок сітківки ока.
Спочатку для подання заяви здобувачам доведеться приїжджати до Естонії, але вже через рік влада розраховує зробити процес підтвердження особи та подання заяви можливим в консульських установах за кордоном.
Ідея обговорювалася близько семи років. Тепер, якщо естонський парламент прийме відповідні поправки до законодавства без суттєвих затримок, влада зможе почати видавати нові посвідчення особи для віртуальних резидентів до кінця цього року.
В уряді очікують, що до 2025 року електронними резидентами Естонії, населення якої становить 1,4 млн осіб, стануть 10 млн іноземців. Заступник голови відомства з комунікацій та державних інформаційних систем Тааві Котка заявив з цього приводу, що десять мільйонів електронних резидентів – це велика мета, яка демонструє амбіції країни.
“Ми хочемо створити інфраструктуру і дозволити компаніям, як естонським, так і зарубіжним, користуватися цією інфраструктурою, щоб розширити межі нашої країни. Зараз в Естонії налічується 80 тис. компаній, якщо нам вдасться подвоїти це число за допомогою електронного громадянства – це буде відмінний результат,” – пояснив чиновник відомства, який створив одну з найбільш ефективних і зручних систем “електронного уряду” у світі.
Експерти вже побачили в новій ініціативі можливість залучення підприємців, які потребують банківських рахунків Європейського союзу. Наприклад, зараз для відкриття банківського рахунку потрібна фізична присутність у відділенні, щоб його співробітники могли візуально підтвердити особу клієнта.
На думку Тааві Котки, якщо людина вже підтвердила свою особистість представникам держави або в консульстві Естонії, потреби в додаткових перевірках не буде. Підприємців, яких спокусить можливість відкриття банківського рахунку та реєстрації компанії в єврозоні всього за один день, може виявитися чимало.
Нагадаємо, на сьогодні клопотати про тимчасовий вид на проживання в Естонії з метою підприємництва може іноземець, який інвестував в діяльність комерційного підприємства на території Естонії мінімум 65 тис. євро. Індивідуальний підприємець повинен інвестувати з цією метою мінімум 16 тис. євро.
Міністерство внутрішніх справ країни нещодавно запропонувало спростити отримання постійного виду на проживання для великих інвесторів, готових підтримати економіку Естонії сумою понад 1 млн євро.
Скільки коштуватиме статус віртуального резидента, що не надає права в’їзду до країни, але напевно здатний спростити отримання Шенгенської візи, не повідомляється.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас