Експерти спрогнозували нове різке подорожчання бензину в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти спрогнозували нове різке подорожчання бензину в Україні

Енергетика
10838
Вже через місяць застиглі ціни на бензин можуть поповзти вгору. Оптовики заговорили про втрати на паливному ринку. Як повідомили в асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України», через утримання цін заправники сьогодні втрачають до 30 копійок (2% вартості) на кожному проданому літрі пального.
«Середня націнка роздробу становить 6%, а щоб покрити накладні витрати, вона повинна бути на рівні 8%. У підсумку збитки АЗС становлять 2%», – зазначили там.
З кінця квітня середня вартість палива в Україні зберігає відносну стабільність: цінові коливання за цей період не перевищують 2%. Найбільш помітними вони були в Донецькій області, де за останній тиждень бензин А-95 подешевшав на 2,4% (до 15,81 грн/л). В інших же регіонах ціна коливається в рамках 15,29-15,30 грн/л, повідомили в НТЦ «Психея».
Це, звичайно ж, не подобається постачальникам, які твердять про збитки. Тим більше що попутно ситуація ще ускладнюється різким спадом продажів палива в східних регіонах країни. Як повідомив президент Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук, автозаправки в Донецькій і Луганській областях зараз працюють з перебоями.
«Під час бойових дій вони закриваються, потім відкриваються знову. Це позначається на продажах», – зазначив він.
Утримання цін на паливо в Україні пояснюється, звичайно ж, не безкорисливістю заправників. А страхом, що слідом за підвищенням націнок на пальне піде різкий спад попиту. Люди можуть знову почати ставити машини на паркування, як вже було цієї весни.
«Ми зараз спостерігаємо найнижчу купівельну спроможність за останні роки – перебуваємо на критичному рівні. За квітень продажі впали на 15-20%, за травень цифр ще немає, але на зростання не чекаємо», – повідомив директор консалтингового агентства «А-95»Сергій Куюн.
Тож експерти прогнозують, що якщо курс гривні не буде помітно змінюватися, то до кінця травня і в червні ціна бензину в Україні залишиться на рівні 15,29-15,30 грн/л.
А ось у липні заправники все ж планують підняти свою маржу з 6% до 8% або навіть вище. «У такому випадку ціна за літр палива збільшиться приблизно на 30 копійок», – спрогнозував Леонід Косянчук. Запобігти цьому процесу може лише істотне зміцнення курсу гривні, який зараз становить близько 12 грн/$.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас