ЄС повинен допомогти Україні погасити борги за російський газ - впевнена російська влада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС повинен допомогти Україні погасити борги за російський газ - впевнена російська влада

Енергетика
500
“На початку травня ми перейшли на систему передоплати, але питання погашення боргів потрібно вирішувати спільно з Євросоюзом, який, в тому числі, повинен нести відповідальність за події в Україні, оскільки підтримав політичні зміни в цій країні”, – зазначив Новак.
Голова Міненерго РФ нагадав, що Київ не вносить платежі за газ, починаючи з березня.
“Ситуація залишається напруженою, і це нас турбує з точки зору оплати боргів і гарантії постачання газу через територію України”, – підкреслив він.
Як заявив Новак, якщо влітку не буде закачаний необхідний обсяг газу в підземні газосховища, українська сторона зможе відбирати газ, навіть якщо він призначений тільки для європейських споживачів.
“В цілому наша позиція гранично ясна: в української сторони є зобов’язання за контрактом, підписаним п’ять років тому, і вони повинні виконуватися”, – підсумував міністр енергетики РФ.
При цьому Новак підкреслив, що Європа не зможе обійтися без російського газу в найближчі роки.
“Це безпідставні заяви, без російських енергоресурсів Європа не зможе себе забезпечувати, скоротити нашу частку поставок можна буде тільки через багато-багато років”, – сказав Новак.
За словами голови Міненерго, до 2020 року загальний видобуток газу в Європі зменшиться на 100 млрд кубометрів, тобто на 20%.
“При будь-якому скороченні наших поставок відбудеться істотне зростання ціни. Таким чином, про відмову від російських енергоресурсів можуть говорити люди, які мало розбираються в системі міжнародних ринків”, – підкреслив він.
Новак вважає, що поки що жодна країна світу не може запропонувати альтернативу Росії з точки зору ціни.
Що стосується можливого постачання газу до Європи з США, то міністр енергетики РФ підкреслив, що зараз у США немає зайвого газу.
Крім того, додав він, в США також не прийнято законодавство про експорт газу, і є ризики збільшення вартості всередині країни при активних поставках газу за кордон.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас