Обсяг світової торгівлі впав — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обсяг світової торгівлі впав

Світ
375
Обсяг світової торгівлі скоротився в I кварталі 2014 року, що свідчить про відсутність сталого глобального економічного зростання.
Експерти нідерландської організації CPB повідомляють, що обсяг світового експорту та імпорту в березні скоротився на 0,5% порівняно з лютим. За січень-березень в цілому торговельні потоки впали на 0,8% в квартальному вираженні після зростання на 1,5% за жовтень-грудень минулого року.
Найбільше падіння експорту зафіксували країни Азії. Там показник впав на 4,5%. Зростання показника спостерігалося тільки в Центральній та Східній Європі.
Найсильніше падіння обсягів імпорту також зафіксували emerging markets Азії. При цьому аналогічний показник Японії підскочив на 4,5%, що зумовлено високим рівнем споживчих витрат напередодні збільшення податку з продажів в країні.
За даними CPB, експорт та імпорт в США протягом кварталу скоротився, в той час як обсяги торговельних потоків в єврозоні не були істотно змінені.
Аналітики CPB відзначають, що падіння обсягів світової торгівлі узгоджується з темпами економічного зростання.
ВВП найбільш економічно розвинених країн світу в I кварталі 2014 зріс на 0,4% відносно попереднього кварталу, коли спостерігався підйом на 0,5%, свідчать дані Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). При цьому розбіжності в темпах зростання по країнах і регіонах посилилися.
Так, в Японії спостерігалося прискорення підвищення ВВП з 0,1% у жовтні-грудні до 1,5% у січні березні. У Німеччині підйом посилився вдвічі з 0,4% до 0,8%, при цьому Великобританія також зафіксувала зростання на 0,8% проти 0,7% кварталом раніше.
При цьому в США та Франції підйом ВВП залишився приблизно на тому ж рівні в I кварталі, що і трьома місяцями раніше: 0,7% і 0,2% відповідно. А в Італії зафіксовано скорочення обсягу економіки на 0,1%.
У 18 країнах єврозони зростання ВВП в I кварталі було стабільним – 0,2%, тоді як в Євросоюзі темпи підвищення сповільнилися з 0,4% до 0,3%.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас