Голова армії Таїланду призначив себе главою уряду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова армії Таїланду призначив себе главою уряду

Світ
653
У Таїланді, де напередодні оголосили про військовий переворот, ситуація продовжує стрімко розвиватися. Головнокомандувач армією Прают Чан-Оча, який нібито не претендував раніше на владу, призначив себе виконуючим обов’язки прем’єр-міністра Таїланду. Він очолив перехідний уряд, який буде виконувати адміністративні функції. За словами військових, існування перехідного уряду триватиме доти, поки керівництво військового режиму не залучить до управління країною “кого-небудь на постійній основі”, передає Reuters. Раніше Прают Чан-Оча заявив, що військові вирішили взяти на себе управління державою після спілкування з владою і опозицією, які так і не змогли домовитися про припинення протестів.
Як уточнює The Bangkok Post, військове командування в Таїланді видало заборону на носіння зброї, розігнало мітинги – проурядові і антиурядові, ввело комендантську годину, взяло під контроль роботу ЗМІ, а також заявило про призупинення дії конституції країни. Армія заборонила жителям Таїланду збиратися в групи більше п’яти осіб. Введено штраф за порушення порядку – тюремний строк до одного року і/або штраф у розмірі до 20 тисяч бат (приблизно 615 доларів). Військові пояснили ці дії необхідністю стабілізувати ситуацію в країні. Міжнародне співтовариство засудило переворот, що стався, пригрозивши скороченням фінансування.
Відзначимо, що в Таїланді останнім часом велися нескінченні протести, що призводили до заворушень: півроку опозиціонери – “жовті сорочки”, інтелігенція країни, намагалися взяти владу, поваливши уряд “червоних сорочок” на чолі з прем’єр-міністром Йінглак Чинават. Влада пропонувала опозиції провести нові вибори, однак лідер “жовтих сорочкок” Сутеп Таугсубан відмовлявся, відзначаючи, що у правлячої партії “Пхиа Тхаі” більше шансів на перемогу, оскільки її знає і звично підтримує сільське малоосвічене населення, що становить більшість в країні. Протестуючі домагалися “зрівняння шансів” – введення виборчих цензів або навіть поділу населення на курії, маючи на увазі, що “голос одного професора, наприклад, буде дорівнювати голосам кількох селян”, і заявляли про намір зривати вибори, якщо їх зберуться провести до введення демократичних реформ. Після того, як Конституційний суд країни усунув від влади Йінглак Чинават, ситуація в Таїланді зайшла в глухий кут.
На тлі мітингів, що проводяться в Бангкоку прихильниками тієї та іншої сторін, були проведені переговори між лідерами “червоних сорочок” і “жовтих сорочок”, проте компроміс так і не був досягнутий. Днями генерал Прают Чан-Оча оголосив про введення в країні надзвичайного стану, проте відхрестився від “військового перевороту”. Лише напередодні він офіційно визнав, що влада тепер – в армії.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас