Португалія може зіткнутися з новою банківською кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія може зіткнутися з новою банківською кризою

Світ
618
Фінансовий стан одного з найбільших фінансових конгломератів Португалії – Espírito Santo International SA – викликав у експертів стурбованість.
Під контролем ESI SA перебуває не тільки однойменний банк, а й великі мережі готелів, а також приватні клініки.
У кінці 2013 р. з ініціативи центрального банку країни був проведений зовнішній аудит банку Banco Espírito Santo, який частково контролюється конгломератом. У ролі аудитора виступала компанія KPMG. За їхнім звітом банк піддається певному ризику, оскільки ESI SA вдається до досить сумнівних фінансових операцій.
“Були виявлені порушення щодо ведення рахунків компанії, які свідчать, що Espírito Santo International перебуває в складному фінансовому стані”, – йдеться в проспекті банку, підготовленому для продажу цінних паперів на суму 1 млрд євро.
Хоч банк і не відповідає за проблеми материнської компанії, проте в документі зазначалося, що він може зіткнутися з певними репутаційними втратами.
Ще в грудні минулого року видання Wall Street Journal повідомляло, що на компанію Espírito Santo International тисне високий рівень позикових коштів. Компанія фактично використовує класичну “систему Понці”, намагаючись фінансувати свій борг за рахунок продажу додаткового обсягу боргових зобов’язань інвестиційному фонду, який контролює Espírito Santo Financial Group – фінансовий “підрозділ” конгломерату. У експертів також викликала питання угода купівлі частки Espírito Santo International в Espírito Santo Financial, оскільки виплачена сума виявилася набагато вища за ринкову вартість.
Подібна практика викликала побоювання у центрального банку Португалії, оскільки дії Espirito Santo International могли вкрай негативно позначитися на фінансовій групі. В результаті Espírito Santo Financial була змушена виділити 700 млн євро для створення резерву під можливі збитки, понесені від операцій Espírito Santo International.
Кругова схема рефінансування боргу в рамках одного фінансового конгломерату – досить небезпечна практика і може стати причиною жорстких санкцій з боку регуляторів, оскільки часте використання подібної схеми провокує накопичення колосального боргу, який рано чи пізно потопить компанію.
У тому випадку, якщо ESI SA завалиться, фінансовий сектор Португалії, як і вся економіка країни, може опинитися під загрозою чергової банківської кризи, яка згодом переросте у боргову, хоча країна ще не оговталася від попередньої кризи.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас