Банкіри хочуть змінити ставку податку на доходи від депозитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри хочуть змінити ставку податку на доходи від депозитів

Фондовий ринок
5622
Члени Клубу Банкірів, а також провідні українські банкіри та експерти ринку обговорили ситуацію на банківському ринку і можливі шляхи стабілізації фінансової системи в цілому на засіданні Клубу Банкірів, яке відбулося в Альфа-Банку Україна.
Як зазначили учасники зустрічі, на стабільну роботу банківської системи впливає не тільки нестійкий валютний курс, поточна економічна ситуація в країні і в окремих її регіонах, а й зміна системи оподаткування доходів за депозитами і введення спеціального податку, який сплачуватиметься банками України за ставкою 18% з 1 липня 2014 року. Базою оподаткування спецподатку будуть відсотки за депозитами фізичних осіб.
“Ми всі розуміємо доцільність і необхідність участі банківського співтовариства в поповненні державного бюджету, – підкреслив у ході засідання Роман Шпек, старший радник Альфа-Банку Україна. – Дуже важливо, щоб це були ефективні кроки, які б сприяли реалізації здорової економічної політики. Тема оподаткування доходів від депозитів може стати визначальною для стабільного розвитку банківської системи”.
За чинним законодавством, з 1 липня 2014 року доходи фізичних осіб у вигляді відсотків за депозитами будуть обкладатися податком за прогресивною сіткою – за ставками 15-20-25% залежно від розміру доходу. Таке нововведення мало замінити більш ранню норму Податкового Кодексу України щодо оподаткування відсотків за депозитами фізичних осіб у розмірі 5% (з 1 січня 2015 року).
У свою чергу голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов зазначив: “Закон про оподаткування варто залишити в тому вигляді, який вже існує, і, в разі необхідності, переглянути відсоткову ставку. Якщо є доцільність у її підвищенні, це рішення необхідно приймати на рівні Кабінету Міністрів виходячи з поточних економічних пропорцій. Якщо самі банки будуть виступати адміністраторами процесу, то податків надходитиме більше, оскільки відповідальність і фінансова культура банків на сьогодні вища, ніж у населення”.
“Цей податок необхідно було вводити поступово, в той час коли ситуація в країні була більш стабільною і не спостерігалося відтоку депозитних коштів з банківської системи, – підкреслила в ході засідання Вікторія Михайле, голова правління Альфа-Банку Україна. – Навіть у разі введення оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді відсотків за депозитами, відтік вкладів може продовжитися через недовіру самих вкладників до нововведень. Проте, бюджет країни необхідно поповнювати і виконання програми МВФ ніхто не відміняв, саме тому найближчим часом ми плануємо поставити на широке обговорення в НАБУ питання про необхідність введення лінійної ставки оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді відсотків. Виходячи з нинішньої економічної ситуації в Україні, максимальний розмір ставки може сягати 15%”.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас