Росія запевняє, що підписала газовий "мегаконтракт" з Китаєм - але ціну на газ назвати відмовляється — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія запевняє, що підписала газовий "мегаконтракт" з Китаєм - але ціну на газ назвати відмовляється

Енергетика
5774
«Газпром» і CNPC уклали контракт про постачання газу в Китай, передає «Прайм». Документ підписали під час офіційного візиту Володимира Путіна в Шанхай в присутності президента Росії і голови КНР Сі Цзіньпіна.
Один з учасників російської делегації в Китаї розповів «Відомостям», що переговори тривали дуже складно. «Переговорна група вичавлена ​​як лимон. Чаша терезів на бік підписання реально схилилася тільки о 12 по Москві». За його словами, йдеться про «38 млрд куб. м газу на рік «на планці», термін контракту – 30 років. «Це більше трильйона кубометрів сумарно», – говорить співрозмовник «Ведомостей».
«У газовій галузі Росії і СРСР це епохальна подія. Це була складна робота, китайські друзі – складні переговорники», – зауважив Володимир Путін. За його словами, вчора робота велася до 3:30, в середу почали з ранку знову з центру поля. Сторони задоволені домовленостями. «Роботи починаються просто завтра», – заявив він.
Акції «Газпрому» після новин про контракт подорожчали на 1,84%, до 147 руб.
Ціна контракту
За словами голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, загальна сума контракту – $400 млрд, ціну на газ він відмовився назвати, пославшись на комерційну таємницю. «Такого великого контракту немає ні з однією з компаній. Усі принципові питання вирішені . $400 млрд – загальна ціна контракту на 30 років», – додав Міллер. Він додав, що з питання ПВКК для газових родовищ, які стануть ресурсною базою для поставок в Китай, «сторони передбачили надання преференсних податкових режимів» (цитата за «Інтерфаксом»).
Грубий розрахунок дає ціну газу за контрактом у $350 за 1000 куб. м без урахування податкових преференцій, коливань обсягу поставок та інших факторів. Фахівці називали «Відомостям» в якості кордону беззбитковості проекту ціну $360 за 1000 куб. м, з урахуванням того, що на будівництво газопроводу «Сила Сибіру» та облаштування Чаяндинського родовища для поставок газу в Китай потрібно близько $30 млрд.
Розрахункова ціна нижча за середню ціну, яку Європа платила «Газпрому» за газ у 2013 р. ($380 за 1000 куб. м) і тим більше за ту, що з квітня має платити Україна ($485,5 за 1000 куб. м). При цьому в Європі вже є розвинена газотранспортна мережа.
До підписання контракту в середу Financial Times опублікувала коментар представника Petrochina (“дочка” CNPC) про те, що підписання контракту з «Газпромом» не буде, оскільки імпортний газ дорожчий за газу на внутрішньокитайському ринку.
Переговори про постачання російського газу в Китай тривали з 2004 р. Спочатку обговорювалися два маршрути – західний і східний – із загальним обсягом поставок до 70 млрд куб. м на рік. Але в березні 2013 р. було вирішено обмежитися лише східним маршрутом з обсягом до 38 млрд куб. м на рік. Він передбачає будівництво газопроводу «Сила Сибіру» в створі ССТО від Чаяндинського родовища в Якутії до Владивостока з відведенням на Китай в районі Благовещенська. Поставки також планується здійснювати з Південно-Киринского родовища на шельфі Сахаліну.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас