Банк Японії все більше вірить в економічне зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Японії все більше вірить в економічне зростання

Світ
157
Банк Японії зберіг грошово-кредитну політику без змін, за таке рішення в середу одноголосно проголосували всі члени правління регулятора. Центробанк також зберіг намір збільшувати грошову базу на 60-70 трлн ієн щороку.
Таке рішення цілком очікуване, тож серйозного впливу на фінансові ринки не зробило. Японська ієна в перші хвилини після оголошення рішення почала трохи слабшати до долара, але потім перейшла в наступ, і протягом дня валютна пара USD/JPY знижується на 0,16% і торгується на позначці 101,16.
Фондовий індекс Nikkei 225 знижується на 0,7%, але тут скоріше відіграється негатив в США.
Банк Японії зберіг оцінку економіки. Регулятор очікує, що третя за величиною економіка світу продовжить помірно відновлюватися, а от традиційно слабкий індикатор – прогноз за видатками – був переглянутий у бік підвищення. Цей крок багатьма експертами сприйнятий позитивно.
У цілому аналітики вважають, що заяви Банку Японії демонструють зростаючу впевненість Центрального банку в економічних перспективах країни. Важливо відзначити, що це все відбувається на тлі підвищення в квітні податку з продажів, яке потенційно могло негативно позначитися на економіці.
“Останнім часом надходять непогані дані. Зниження попиту через підвищення податків виявилося незначним. Відзначається сплеск приватних інвестицій в I кварталі. Саме тому Банк Японії став більш впевнено дивитися на економіку, хоча цього поки що недостатньо, щоб кардинально змінити свою оцінку”, – сказав Томо Киношита, головний економіст Японії в Nomura в інтерв’ю CNBC.
Нагадаємо, що минулого тижня вийшли дані щодо зростання ВВП Японії в I кварталі. Економіка додала 5,9% – найшвидше зростання за 3 роки. Відзначимо, що японська економіка дуже волатильна, традиційно в I кварталі спостерігається більш сильне зростання, а в II кварталі, наприклад, ВВП може знизитися, тому ці дані не означають, що за підсумками року зростання ВВП Японії виявиться, як у Китаю.
Найближчим часом нових стимулів від Банку Японії чекати не варто, вважають експерти. Швидше за все, перш ніж робити якісь дії, регулятор подивиться на вплив підвищення податку з продажів на економіку. Для цього потрібен час. Можливо, якісь заходи можуть бути озвучені на липневому засіданні: у Банку Японії вже буде розуміння того, як підвищення податку впливає на економіку.
Якщо влітку монетарна політика залишиться без змін, то ще більше уваги буде прикуто до засідання в жовтні. Саме в жовтні, нагадаємо, ЦБ оновлює економічні прогнози.
Не варто забувати, що увага Банку Японії прикута ще й до інфляції: багато що залежатиме від її динаміки.
Випереджаючий індикатор збільшився до 22-річного максимуму, але, на думку аналітиків з Nomura, в травні і червні зростання споживчих цін трохи сповільниться. Вони очікують якихось дій від Центрального банку в жовтні.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас