Відсутність роз'яснень НБУ ускладнює функціонування валютного ринку - УКБС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відсутність роз'яснень НБУ ускладнює функціонування валютного ринку - УКБС

Валюта
876
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” звернула увагу Національного банку України на необхідність надання роз’яснень окремих нормативних вимог НБУ у сфері валютного регулювання. Це дозволить усунути наявні перешкоди при здійсненні уповноваженими банками України валютних операцій з банками-нерезидентами і забезпечить однозначне тлумачення чинних норм, повідомили в прес-службі УКБС.
Так, Нацбанк до 20 серпня цього року продовжив вимогу обов’язкового продажу надходжень в інвалюті (постанова НБУ від 12.05.2014 р. № 270, далі – постанова 270), залишивши невирішеними наявні проблеми її практичного застосування.
Зокрема, залишилася чинною норма попередньої постанови НБУ від 14.11.2013 року № 453 (термін дії якої закінчився 17 травня 2014 р.) про обов’язковий продаж на національному міжбанківському валютному ринку надходжень в інвалюті з-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками України, тобто мова йде про банки-нерезиденти.
УКБС зазначає, що згідно з законодавчим визначенням, уповноваженим банком є будь-який комерційний банк, який офіційно зареєстрований на території України і має ліцензію НБУ (Декрет КМУ “Про систему валютного регулювання і валютного контролю ЗУ “Про банки і банківську діяльність”).
Таким чином, за відсутності нових додаткових роз’яснень Нацбанку, дія вимоги про обов’язковий продаж поширюється на банки-нерезиденти, які мають відкриті коррахунки в уповноважених банках.
Це і надалі залишає невирішеними нагальні проблеми практичного виконання банками вимоги продажу валютних надходжень на коррахунки банків-нерезидентів, на які УКБС звертав увагу НБУ ще 5 травня поточного року. Адже на сьогодні Нацбанком так і не надано роз’яснення щодо порядку продажу таких надходжень на лоро-рахунки банків-нерезидентів. Зокрема, не визначені ні транзитні рахунки для зарахування інвалюти і гривні від її продажу, ні механізм подальшого зарахування отриманої гривні з урахуванням виду надходження (на користь клієнтів-нерезидентів, які не мають відкритих рахунків в уповноважених банках, за власними міжбанківськими операціями банків-нерезидентів у іноземній валюті і т.д.). По суті це змушує здійснювати обов’язковий продаж надходжень в інвалюті на лоро-рахунки банків-нерезидентів на користь будь-яких клієнтів-нерезидентів, які можуть взагалі не мати відкритих поточних рахунків в уповноважених банках України.
Крім цього, відсутні роз’яснення стосовно поширення вимог п.2 постанови 270 на операції залучення міжбанківських депозитів в інвалюті від банків-нерезидентів (як на термін до одного року, так і на термін більше року).
“В УКБС переконані, що в поточних складних умовах функціонування валютного ринку ефективність його регулювання залежить, в тому числі, від оперативної реакції НБУ на проблеми, які потребують термінового вирішення, – зазначила Генеральний директор Асоціації “Український Кредитно-Банківський Союз” Галина Оліфер. – Це можливо за умови збереження Нацбанком своєчасного зворотного зв’язку з банківським співтовариством і прийняття нормативних вимог, що мають однозначне тлумачення суб’єктами фінансового ринку”.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас