Сепаратизм у світі: башкирські татари планують провести референдум і відокремитися від Башкирії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сепаратизм у світі: башкирські татари планують провести референдум і відокремитися від Башкирії

Світ
3139
У той час, як російська влада ламає голову над проблемами кримських татар, що дісталися їй разом з півостровом, і намагається не допустити їх залучення в партизанську війну, про свої хворі питання заговорили башкирські татари.
На проведеному днями XI Курултаї Всетатарського громадського центру прийнято рішення реанімувати референдум, оголошений радянською владою ще в 1920 році, і підняти питання про приєднання частини територій з татарським населенням до республіки Татарстан.
“Татари, що проживають на території Республіки Башкортостан, складають другу за чисельністю (після Татарстану) групу татарської нації, що налічує більше 20% від загальної кількості татар, вони розселені в основному в західному і північно-західному регіонах республіки, де складають (особливо в сільській місцевості) абсолютну більшість населення. При цьому зазначена група татар, яка проживає в республіці, становить найбільш ущемлену частину татарського народу в частині вирішення культурно-освітніх проблем, врахування їхніх інтересів на рівні політичного керівництва республіки, а також отримання державної фінансової підтримки на громадські та культурні проекти”, – цитує резолюцію Курултаю “Зірка Поволжжя”.
Як зазначили учасники Курултаю, башкирські татари, чисельність яких порівнянна з чисельністю татар в самому Татарстані, в Башкирії не користуються “практично ніякою державною або іншою підтримкою свого національного розвитку”.
“Курултай вважає такий стан абсолютно неприпустимим і зазначає, що татари, незалежно від місця їх проживання, є єдиним і неподільним, корінним народом Російської Федерації, вони повинні користуватися рівними правами і можливостями на національний розвиток поряд з усіма народами, що населяють Російську Федерацію”, – йдеться у прийнятій резолюції.
У зв’язку з цим XI Курултай Всетатарського громадського центру постановив приступити до підготовки заходів з додання державного статусу татарській мові в Башкирії і запустити процедури до проведення референдуму, оголошеного в декреті ЦВК і РНК РРФСР N425 від 1920 року про приєднання частин Уфимської губернії з татарським населенням до Республіки Татарстан.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас