У Києві навчання в школах подорожчає на 15% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві навчання в школах подорожчає на 15%

Особисті фінанси
559
Економічна криза боляче б’є по приватних школах столиці. Батьки через відсутність коштів збираються переводити своїх дітей до звичайних навчальних закладів або ж просять відстрочки по оплаті. У підсумку, скаржаться в ліцеях і гімназіях, їм не вистачає коштів на оплату комунальних послуг і оренди, що підвищилася.
«Чоловік змушений був поміняти роботу, його контора закрилася через кризу, загальний дохід в сім’ї став менше. Перші два класи Микита відучився в приватній школі при садку. Але тепер віддавати 2,5 тис. грн на місяць для нашого бюджету накладно. Вирішили перевести сина до школи що простіша», – розповіла киянка Анна.
За інформацією Асоціації приватних закладів освіти, найчастіше переводять в інші школи учнів старших класів. «За молодшокласників ще намагаються платити, адже працюючі люди не можуть забирати свою дитину зі школи посеред робочого дня. А в приватних школах після занять передбачені харчування, позашкільні гуртки», – пояснила директор Асоціації Олена Мовчун.
У школах розповідають, що намагаються йти на поступки батькам. «Бізнес у багатьох батьків зараз відчуває проблеми, тому вони просять відстрочок з оплатою. І ми йдемо їм назустріч», – розповів директор зі стратегічного розвитку приватної школи «Афіни» Олексій Греков.
У гімназії «Гармонія» кажуть, що через плачевну економічну ситуацію постраждали вчителі – їх заробіток зменшився на 30%. «Щоб утримувати учнів, ми значно збільшили пільги. Талановитим та соціально незахищеним дітям робимо знижки в оплаті на 10-50%. Деякі оплачують лише харчування, а є учні, які платять тільки 100 грн на місяць», – розповіла засновник гімназії Олена Чинок. «У деяких батьків заборгованість за два і більше місяців. Через це ми прострочили оплату комунальних послуг на місяць, подорожчали енергоносії, канцтовари. Але я пообіцяв батькам ціни на навчання не підвищувати. Але все ж таки після завершення навчального року деяких дітей можуть перевести до інших шкіл», – повідомив засновник гімназії «Пріоритет» Валентин Вайло.
В асоціації приватних шкіл упевнені: ціни підвищувати таки доведеться. За словами Мовчун, навчальним закладам, у яких оплата зафіксована у валюті, виживати зараз легше. А от тим, у кого оплата в гривнях, доведеться ціни піднімати. «Ми змушені платити величезну оренду і комуналку як комерційні структури, адже частину грошей потрібно ще й залишати на розвиток. Все це закладатимуть у вартість навчання», – говорить Мовчун. Середня вартість навчання в Києві – 2,5-8 тис. грн, а підвищитися вона, за словами директорів, може приблизно на 15%. Правда, у такому разі учнів може стати в рази менше.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас