Україна може покарати Росію не гірше ніж Захід - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може покарати Росію не гірше ніж Захід - думка

Світ
13075
Останнім часом вся увага зосереджена на ситуації в Україні і реакції світової спільноти на агресію Росії. ЗМІ та інтернет буквально рясніють повідомленнями про санкції ЄС і США проти Росії, висловлюються думки щодо ефективності цих санкцій і припущеннями про третю хвилю. Думки з цього приводу висловлюються найрізноманітніші, і говорити щось конкретне рано. З одного боку, закономірна реакція на поведінку агресора, але з іншого – зрозуміла і обережність у застосуванні санкцій через сформовані роками економічних взаємини.
Спробуємо подивитися на проблему впливу на Росію під іншим кутом. Якщо проаналізувати ситуацію в Україні та Росії, то цілком можна припустити, що Україна має не менше шансів протверезити російський уряд, ніж ЄС і США.
Яскравим прикладом того, кому принесе більше проблем від’єднання і приєднання, може послужити Крим. Патріотичні пристрасті й амбіції з приводу неподільності території трохи вщухли. Тепер залишилося погодитися з тим, що виграє той, хто вміє чекати. Криму потрібно надати можливість порівняти життя в Україні з життям в Росії, що зараз успішно і робиться. Півострів отримав вже, і ще отримає всі умови для такого порівняння. Звичайно, можна було б і переконати населення в безглуздості такого кроку, але всі спроби і заклики до здорового глузду виявилися марними. Головною причиною успішності від’єднання від України стала байдужість місцевого населення, яке порахувало за краще залишитися осторонь від процесів, що відбуваються і не морочитися глобальними проблемами. Звичайно, так міркували не всі, але ми говоримо про більшість. Минуло не так багато часу, і жителі Криму починають вже розуміти, що пережити від’єднання від України з карамелькою за щокою не вийде…
Якщо з Кримом все більш-менш зрозуміло, то тепер на арену вийшов Схід України, а за великим рахунком – дві області: Донецька та Луганська. Якщо відкинути емоції і подивитися на все це очима незацікавленої людини, то організований сепаратистами референдум принесе більше шкоди Росії, ніж Україні. Звучить досить непатріотично, але такими є факти, а вони, як відомо, річ уперта…
Чинний українське уряд отримав унікальний шанс створити процвітаючу європейську Україну саме завдяки високому відсотку тих, що виступили за відокремлення від України Донецька і Луганська. Враховуючи домінуючі проєвропейські сили в Парламенті, уряд може реалізувати радикальний політичний хід, суть якого полягає в тому, щоб визнати результати референдуму і оголосити втрату суверенітету над Кримом і цими двома областями. Після цього встановити кордон від «народних республік» і тимчасово заборонити в’їзд на територію України. Крім цього, не тільки припинити збирати там податки, а й виплачувати пенсії, допомоги та дотації. Також евакуювати військових і силовиків, які залишилися вірні присязі.
Давайте розберемо наслідки цього, на перший погляд божевільного, кроку. А наслідки будуть досить значні. По-перше, проблема «багатонаціональності» зникне сама собою, оскільки частка російського населення скоротиться більше ніж на 6% і «прагнення до Росії» зніметься з порядку денного. По-друге, на 45% скоротиться обсяг коштів, що перераховуються Києвом з республіканських бюджетів на дотування цих регіонів. Крім того, звільняться більш ніж 2,3 млрд. дол дотацій вугільної галузі, а обсяг споживаного газу скоротиться на 9.8 млрд. куб. м на рік. А це майже 20%. По-третє, в Україні підвищиться рівень національно-культурної монолітності. З населенням в 37,8 млн. країна опиниться сьомою за чисельністю в Європі. Вирішиться питання потенційної конфліктності.
Що ж чекає на Росію і чи так вона насправді бажає отримати ці області? Росія отримає не тільки Крим, який буде коштувати їй мільярди доларів щороку, а й нове Придністров’я з населенням в 6.6 млн. і повністю не конкурентоспроможною економікою. Вугілля Донбасу не потрібно Росії, оскільки в Ростовській області скоротився видобуток свого вугілля з 31 млн. до 5 млн. тонн. Це означає, що дві третини шахт закриють, а сотні тисяч людей просто опиняться на вулиці без засобів до існування.
З іншого боку, навряд чи російські олігархи зрадіють конкуренції з боку металургійних і вагонобудівних заводів. Виникнуть проблеми збуту продукції, а виходити на зовнішні ринки стане досить проблематично через санкції. Це лише найбільш глобальні «принади», але ж існує безліч інших, але не менш важливих моментів.
Тому, не заглядаючи до ворожки, можна стверджувати, що схід України стане величезним головним болем для Росії, яка до того ж буде вимагати, за найскромнішими підрахунками, близько 20 млрд. дол на рік. І не важливо, чи стане цей регіон частиною Росії або задовольниться статусом Південної Осетії і Абхазії.
Таким чином, Україна може цілком покарати Росію, віддавши їй бунтівні області, а тим часом прискорити процес інтеграції до ЄС і зайнятися своїми проблемами з підйому економіки за допомогою зовнішніх та внутрішніх інвестицій.
Олег Жак, аналітик компанії TeleTrade
За матеріалами:
TeleTrade
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас