Швейцарці не підтримали на референдумі встановлення найвищої у світі мінімальної зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Швейцарці не підтримали на референдумі встановлення найвищої у світі мінімальної зарплати

Світ
2622
Початкові результати референдуму показали, що швейцарці відхилили встановлення найвищого рівня мінімальної заробітної плати.
Раніше ця пропозиція зустріла критику як з боку уряду, так і бізнес-кіл, які заявляли, що і без того високі витрати країни значно зростуть.
Швейцарське телебачення передало, що 77% проголосували проти встановлення мінімальної заробітної плати на рівні 22 швейцарських франків ($24,7) на годину.
Пропонована заробітна плата затьмарила б навіть найвищі мінімальні зарплати в Європі. Профспілки підтримали цю пропозицію як спосіб боротьби з бідністю в країні, у якій, за деякими оцінками, найвищі ціни у світі і найдорожчі міста.
Однак опитування громадської думки показали, що більшість виборців на боці уряду і бізнес-лідерів, які відзначали, що це обійдеться країні втратою робочих місць і зниженням конкурентоспроможності.
НАЦІОНАЛЬНІ РЕФЕРЕНДУМИ
є ключовим елементом політичної системи Швейцарії, проводяться чотири рази на рік. У країні, яка є батьківщиною близько 300 банків, виборці часто переходять на сторону роботодавців. У 2012 р., наприклад, вони проголосували проти пропозиції, за якою роботодавці зобов’язані надавати 6 тижнів оплачуваної відпустки. Незважаючи на те, що Швейцарія – батьківщина для таких транснаціональних корпорацій, як виробники солодощів KitKat і Nestle SA і фармацевтичний гігант Novartis AG, дві третини зайнятих у країні працюють в секторі малого та середнього бізнесу.
За даними ОЕСР, в розвинених країнах зростає нерівність доходів, тому встановлення мінімального рівня зарплати планується і в інших державах. У Великобританії прем’єр-міністр країни Девід Кемерон підвищив його до 6,5 фунтів ($10,88) на годину. Це перше від 2008 р. збільшення, яке перевершило темпи інфляції.
У США президент Барак Обама має намір підвищити федеральний рівень погодинної оплати праці з $7,25 до $10,10, тоді як кабінет канцлера Німеччини Ангели Меркель підтримав мінімум на рівні 8,5 євро.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас