Введення експортних мит на соняшникову олію загрожує мільярдними збитками виробникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Введення експортних мит на соняшникову олію загрожує мільярдними збитками виробникам

Аграрний ринок
1046
13 травня в Раді був зареєстрований законопроект №4858, що передбачає введення мит на експорт нерафінованої соняшникової олії в розмірі 3% його митної вартості. Автори документа – свободівці Ігор Мірошниченко та Олександр Мирний. Як відзначають автори законопроекту, неочищена соняшникова олія займає близько 90% у загальному експорті цього продукту з країни.
“Держава втрачає робочі місця і прибуток, який можна отримувати від діяльності з очищення олії соняшникової та реалізації кінцевої продукції”, – йдеться в пояснювальній записці.
Введення мита, на думку депутатів, дозволить забезпечити справедливі умови на ринку виробників насіння соняшнику і масложирової продукції, перерозподілити прибуток в державі, збільшити надходження до держбюджету приблизно на 800 млн. грн. У разі затвердження документ набуде чинності з 1 січня 2015 року.
Подібна ініціатива викликала неоднозначні відгуки, як у операторів ринку, так і профільних організацій. Так, в Українській аграрній конфедерації вважають, що цей законопроект не тільки неефективний, але і загрожує збитками товаровиробникам. За підрахунками УАК вони можуть сягнути 1 млрд. грн., які відіб’ються і на закупівельних цінах на соняшник.
Справа в тому, що законопроект спрямований на збільшення виробництва рафінованої соняшникової олії, але зовнішній ринок цієї продукції для України дуже обмежений. На експорт поставляється всього 170 тис. тонн із загального обсягу експорту олії в 3,2 млн. тонн. Більше половини рафінованої олії йде на ринки країн СНД.
“Олії рафінується і бутилюється стільки, скільки потребує ринок, і введення експортного мита на неочищену олію ніяк не вплине на вищевказану пропорцію”, – упевнені в УАК.
Від подібної ініціативи постраждають в першу чергу виробники соняшникової олії, адже понад 90% виробленої в Україні продукції йде на експорт. Зокрема, в поточному 2013/2014 маркетинговому році виробництво соняшникової олії становитиме не менше 4,3 млн. тонн, і з них на експорт відправиться близько 3,8 млн. тонн.
Учасники ринку констатують – подібна ініціатива організована здебільшого з метою наповнення бюджету, а не для підвищення обсягів експорту рафінованої олії.
Варто відзначити, що законопроект №4858 – далеко не перша ініціатива, яка пропонує ввести експортні мита на ринку олійних.
Так, 21 листопада минулого року в Раді був зареєстрований законопроект №3658, що передбачає встановлення ставки експортного мита на ріпак на рівні 15% від митної вартості, але не менше 30 євро за тонну, а 14 квітня 2014 року – законопроект №4693 про введення експортного мита на соєві боби на рівні 15% від митної вартості, але не менше 35 євро за тонну. Автор обох документів – депутат Верховної Ради Віталій Немилостивий (позафракційний).
Обидва законопроекти також зазнали критики з боку профільних організацій. Так, Аграрні асоціації та представники Американської торгової палати в Україні прогнозують втрату виробниками сої та ріпаку зовнішніх ринків збуту в разі прийняття зазначених документів.
“Зараз немає об’єктивної необхідності у введенні додаткових фіскальних стимулів, особливо для виробників ріпаку, які є основним постачальником сировини для ринку біопалива ЄС. Прийняття вищезазначених законопроектів призведе до значних фінансових втрат для вітчизняних виробників сої та ріпаку, а разом з цим і втрати ними конкурентних позицій на міжнародній арені”, – зазначив тоді віце-президент зі стратегічного розвитку Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка.
На думку УКАБ, за умови встановлення експортного мита на рівні 15% на соєві боби і рапс, втрати аграріїв становитимуть $291 млн.
Як повідомлялося раніше, за підсумками семи місяців 2013/2014 маркетингового року (вересень-березень) Україна поставила на зовнішні ринки 2,05 млн тонн соняшникової олії, що на 126 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Найбільшими споживачами української соняшникової олії в поточному сезоні є Індія, Китай, Єгипет, Іран та Іспанія. Найбільшим експортером соняшникової олії є агрохолдинг “Кернел”.
Олена Ковтун
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас