Проекти "Роснафти" і "Газпрому" на шельфі можуть підпасти під нові санкції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проекти "Роснафти" і "Газпрому" на шельфі можуть підпасти під нові санкції

Енергетика
1214
США і Євросоюз готують черговий пакет санкцій проти Росії, який буде введено в разі, якщо Захід запідозрить Москву у спробах зірвати українські президентські вибори 25 травня. Американському і європейському бізнесу, зокрема, можуть заборонити постачати до Росії високотехнологічне обладнання для енергетичної галузі, пише РБК daily.
Вашингтон з 1 березня вже призупинив видачу нових експортних ліцензій на високотехнологічне обладнання, яке може використовуватися у військових цілях, а з 28 квітня взагалі заборонив їх видачу.
Поточні проекти в ПЕК можуть бути відмежовані від санкцій, але нові програми ризикують піддатися додатковому контролю з боку США або заблоковані, пише видання. Найпомітніше ці санкції відіб’ються на шельфових проектах “Роснафти” і “Газпрому”, у яких мало досвіду в розвитку таких проектів.
“Російські технології зараз не в змозі замінити те, що пропонують іноземці. Так історично склалося: там (на Заході) компанії півстоліття спокійно працюють і розвиваються, при них цілі дослідницькі інститути працюють. У Росії ж нафтосервісна галузь пережила не одну реформу і швидше бореться за виживання, ніж розвивається”, – говорить виконавчий віце-президент російської нафтосервісної компанії “НЬЮТЕК Сервісез” Рафаель Нурієв.
Єдиний діючий російський проект на арктичному шельфі – Приразломное родовище “Газпрому”. “Роснафта”, яка уклала угоди про роботу на шельфі з ExxonMobil, Eni і Statoil, планує пробурити першу свердловину в Карському морі в серпні 2014 року.
Проектам нафтовиків на суші нові санкції не так небезпечні: основна частина обладнання, яке закуповують нафтові компанії, має російські аналоги.
А на думку президента некомерційного об’єднання “Союзнафтогазсервіса” Ігоря Мельникова, на розробку власних програмно-апаратних засобів для нафтогазового сектора піде два-три роки. Співпраця з західними компаніями, незважаючи на потенційні санкції, може тривати через посередників, вважає він.
Технологічні санкції вдарять по провідних американських нафтосервісних компаніях: Schlumberger, Halliburton і Baker Hughes, які співпрацюють з нафтогазовими партнерами в Росії, ведучи розвідку запасів російської нафти складного видобутку.
Річна виручка Schlumberger на російському ринку – близько 3 млрд доларів, Weatherford – близько 1 млрд, Halliburton і Baker Hughes – по 0,5 млрд. Навіть якщо цим компаніям заборонять поставляти високотехнологічне обладнання в Росію, російські компанії зможуть знайти аналоги в Китаї, де західні компанії виробляють половину своїх продуктів. За оцінками експертів Міненерго, в найближчі три роки серйозного впливу на галузь введення технологічних санкцій не надасть.
За матеріалами:
РБК daily
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас