В Одесі готелі заманюють торішніми цінами, а продавці сувенірів кидають лавки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одесі готелі заманюють торішніми цінами, а продавці сувенірів кидають лавки

Особисті фінанси
5382
Після одеської трагедії 2 травня працівники туристичної галузі побоюються за долю сезону, який ось-ось повинен стартувати в місті. На Соборній площі порожніють сувенірні ряди, підприємці відмовилися від щорічних травневих закупівель, кажуть – дай бог старе розпродати. «На одному ряду залишилося лише три людини з двадцяти. Якщо раніше продавали, то зараз вичікуємо: приїжджих – одиниці, і ті вже не такі марнотратні, як у минулі роки, прицінюються», – розповідає продавець Ігор Нетков. Чоловік вже третій рік продає біжутерію, але в цьому сезоні, впевнений, попит буде тільки на одеську символіку. Тому має намір розпродати залишки товару і перепрофілюватися на чашки з якорями та тільняшки.
Недорахувалися постояльців і хостели з готелями. Два хостели закрилися «до кращих часів», ще один переїжджає з вулиці Буніна ближче до вокзалу. «Ми його відкрили восени, стільки грошей вклали в інтер’єр, шкода… Але більше втратимо, якщо не переїдемо. Вже 3 травня туристи, які забронювали ліжка з зими, телефонували і скасовували бронювання, тому що ми знаходимося поруч з місцем «одеської бійні», – розповідає власниця хостелу Марія Кушнір. Адміністратори готелів розповідають, що змушені ризикувати своїм прибутком, знижуючи ціни заради залучення туристів. «Ми навіть встигли роздрукувати нові прейскуранти, де вказана вартість на 10% вище – за спокійної ситуації стільки б і платили. Але тепер вирішили залишити торішні ціни», – скаржиться адміністратор одеського готелю Валерія. Деякі готелі вводять бонуси: у вартість включають відвідування сауни, ланч на двох, знижки молодятам або безкоштовне таксі від вокзалу.
Пройшовшись вулицями Катерининською, Віце-адмірала Жукова, Грецькою можна побачити досі закриті аптеки, ресторани, магазини. «Закрито на ремонт до жовтня», – висить вивіска на невеликий кав’ярні, а декілька ресторанів забиті фанерою. Деякі супермаркети, які раніше працювали цілодобово, тепер обслуговують покупців до 22:00, а невеликі магазинчики скорочують робочий тиждень. «Власник сказав, що деякий час ми будемо працювати тільки по буднях», – каже продавщиця магазину на Черемушках Валентина.
У мерії сподіваються, що ситуація з потоком туристів вирівняється. А для цього жителів інших міст заманюють рекламою на білбордах і розповідають, що в нашому місті безпечно. «В інших містах України будуть розміщені сітілайти з написом «Хочу до Одеси». Ми скрізь намагаємося вказати, що місто охороняється ретельно, посилений міліцейський патруль», – коментує начальник відділу туризму міськради Олена Дяченко.
ЧЕКАЮТЬ НА НІМЦІВ. У той час, як міський турцентр планує розширення, два приватних турцентри в історичній частині міста перепрофілювалися в бюро перекладів. Пустують екскурсійні автобуси, які возять туристів містом. «Минулого року в цей час вони робили 5-7 екскурсій, а вчора провели всього одну на три людини, – розповідає екскурсовод Олена Сподобаєва. – Туристи з Росії в основному відмовляються від поїздок. Будемо чекати на німців та італійців у червні. Вони особливо люблять місця Висоцького», – каже Олена.
Марія Рубан
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас