Точність GPS в Росії знизиться після відключення наземних станцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точність GPS в Росії знизиться після відключення наземних станцій

Світ
825
Система GPS продовжить функціонувати на території Росії після призупинення діяльності наземних станцій, але точність, з якою вона визначає місце розташування об’єкта, зменшиться у кілька разів, вважають експерти.
Генеральний директор аналітичного агентства TelecomDaily Денис Кусков пояснив РБК, що відключення таких станцій не означає втрату сигналу GPS: якщо зараз дані про місцезнаходження об’єкта, обладнаного приймачем, приходять з точністю до метрів, то при виключених наземних станцій похибка становитиме десятки метрів.
Про те, що призупинення роботи станцій не позначиться на користувачах, Рогозін говорив на брифінгу і написав у Twitter. “Хочу також сказати, що за результатами моделювання, яке було проведено Федеральним космічним агентством, власне кажучи, цивільні користувачі GPS на території Російської Федерації не постраждають. Тому це ніяк не позначиться на самих навігаційних послугах”, – заявив віце-прем’єр.
Шматків не виключив, що заява віце-прем’єра може вплинути на рядових росіян. “Після заяви Рогозіна Америка може піти на збільшення конфлікту, відключивши доступ до GPS на території Росії. Для органів влади така ситуація не проблематична – вони і створювали ГЛОНАСС, щоб не бути залежними від західної навігаційної системи, а більшість відомчих автопарків вже обладнані російськими приладами”, – зазначив аналітик. Для рядових споживачів пристрої, що підтримують ГЛОНАСС, стали доступні у вільному продажу лише в 2013р., додав він.
Для чого потрібні наземні станції
Супутникові системи навігації, такі як американська GPS (Global Positioning System – система глобального позиціонування) або російська ГЛОНАСС (Глобальна навігаційна супутникова система), дозволяють в будь-якому місці планети визначати місце розташування (географічні координати і висоту над рівнем моря) і швидкість об’єктів.
Подібні системи складаються з трьох сегментів – космічного (супутники), наземного (станції управління або коригування) та споживчого (навігатори та інші пристрої з модулем-приймачем – зараз такі модулі підтримуються майже усіма смартфонами).
Місце розташування пристрою з приймачем визначається шляхом обчислення відстані від нього до декількох супутників, розташування яких відомо. Відстань обчислюється виміром затримки радіосигналу – різниці між часом відправлення сигналу з супутника і часом отримання цього сигналу на Землі.
При цьому важливо максимально точно визначити координати самих супутників – для цього і потрібні наземні станції. Справа в тому, що Земля не є ідеальною кулею, тому прогнозувати орбіти супутників на тривалий час неможливо: будь-які моделі розрахунків мають похибки і потребують періодичного коригування за допомогою наземних станцій.
У Яндексі вважають, що у масових інтернет-проектів не буде технічних складнощів в роботі сервісів. “Геосервіс Яндекса отримують дані про місцезнаходження користувача з мобільних пристроїв, які працюють тільки з даними з супутників GPS або ГЛОНАСС і не використовують сигнали коригувальних станцій GPS”.
Станції GPS на території Росії припинять роботу з 1 червня. Крім того, в рамках заходів у відповідь на санкції проти Росії американській стороні буде заборонено використовувати ракетні двигуни російського виробництва для запуску супутників військового призначення. У проханні США продовжити експлуатацію Міжнародної космічної станції після 2020р. буде відмовлено.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас