Як урізали фінансування української промисловості і до чого це призведе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як урізали фінансування української промисловості і до чого це призведе

Казна та Політика
666
Кабмін призупиняє держінвестування української промисловості, заявив ЗМІ в понеділок міністр економрозвитку Павло Шеремета: «Протягом наступних шести місяців держава не зможе фінансувати виробництво. Ми зробили це, щоб не скорочувати всі соцпрограми». За словами Шеремети, при цьому Кабмін працює над залученням коштів інших країн і приватних інвесторів для підтримки промисловості.
НЕ ВІДРІЗАЛИ, А УРІЗАЛИ. Джерело в Мінфіні пояснило «Сегодня», що фінансування не повністю припинено, але сильно урізано: «Рішення про зниження держінвестування промисловості було прийнято ще в березні, коли тривало скорочення бюджету. Тоді потрібно було порізати бюджет відповідно до вимог МВФ. Тому скоротили частину соцстандартів і урізали частину інвестицій, держпрограм та інше. Чому про це стало відомо тільки зараз – незрозуміло. Тепер бюджетники – головні розпорядники коштів – не можуть витрачатися на ремонт, на будівництво, на придбання нерухомості. Це прямі витрати бюджету в економіці та промисловості. Скорочена і пряма підтримка з бюджету будь-яких підприємств. Наприклад, на 1 млрд грн скоротили допомогу вугільникам, на 8 млрд – фінансування низки галузевих і регіональних інвестпрограм».
ЗА КОРДОН ЙШЛО БІЛЬШЕ. Екс-міністр економіки і депутат від «Батьківщини» Сергій Терьохін пояснив «Сегодня», що скорочення фінансування стосується всіх галузей, де держава дотує виробництво: «Може закритися завод або інше підприємство. Але ми два роки тому порівняли, скільки грошей іде на дотації підприємствам з тим, скільки ці компанії перерахували за кордон, у тому числі в офшори. І ми побачили ту саму суму, яка йшла з бюджету, але помножену на 1,3». Він додає: «Після скасування держфінансування підвищиться конкуренція – це добре, підвищиться безробіття – це погано. Але якщо конкуренція зростатиме, то і безробіття буде знижуватися».
«Деякі галузі без держфінансування не можуть існувати: авіабудування, суднобудування, вітчизняний автопром, вугільна промисловість», – не згоден регіонал Дмитро Святаш.
ЛЮДИ БЕЗ РОБОТИ. На думку заступника голови бюджетного комітету ВР Оксани Калетник, зниження держінвестицій може послабити економіку: «Якщо наші підприємства захочуть вийти на європейські ринки, їм складно буде конкурувати, оскільки вони будуть технологічно відставати, а грошей на модернізацію не буде. Держава знизила підтримку промисловості в інвестиціях, які допомагали їм розвиватися». «З точки зору макроекономіки – це помилка: за умов падіння виробництва урізати фінансування не можна. Без дотацій можуть зупинитися деякі заводи та вугільні шахти, – сказав нам президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Стати можуть і котельні, не фінансуватиметься і держбудівництво, ремонт доріг, а люди втратять роботу».
На підприємствах кажуть, що поки що гроші вони отримують. «Наші підприємства працюють. Галузевий договір, в якому регламентований, наприклад, рівень заробітної плати, виконується. І поки що ніяких чуток про те, що можуть початися якісь проблеми, немає», – сказали нам в Незалежній профспілці гірників України.
Схід може не отримати пенсії
У Мінсоцполітики «Сегодня» запевнили, що всі зарплати, пенсії та соціальна допомога за травень нараховані українцям у повному обсязі, включаючи проблемний Донбас: ще 7 травня, за словами міністра соцполітики Людмили Денисової, вони були профінансовані на 94%. Але днями влада визнала, що соцвиплати на Сході можуть і не дійти до жителів регіону, але з вини місцевих органів влади. «Україна повністю виконала всі зобов’язання перед жителями Донецької та Луганської областей з виплати пенсій та зарплат. Однак виплати можуть зірватися, оскільки деякі адмінбудівлі у регіоні взяті під контроль прихильниками федералізації», – заявив в.о. голови АП Сергій Пашинський.
Олександра Захарова, Інна Оносова, Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас