Резонанс: екс-прем'єр-міністра Ізраїлю за хабар засудили до 6 років в'язниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Резонанс: екс-прем'єр-міністра Ізраїлю за хабар засудили до 6 років в'язниці

Кримінал
525
Окружний суд Тель-Авіва засудив колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю Ехуда Ольмерта до шести років тюремного ув’язнення за звинуваченням в отриманні хабарів в рамках розслідування у так званій справі Holyland. Також Ольмерта засуджено до двох років ув’язнення умовно, штрафу на суму в мільйон шекелів (близько 290 тисяч доларів) і конфіскації майна на суму в 650 тисяч шекелів.
Це перший випадок в історії Ізраїлю, коли колишній прем’єр, а фактично екс-глава держави, засуджується до реального тюремного ув’язнення. При цьому Ольмерт став найбільш високопоставленим засудженим в Ізраїлі після екс-президента Моше Кацава, який восени 2011 року був засуджений до семи років позбавлення волі за зґвалтування, сексуальні домагання та низку інших злочинів.
Відкриваючи засідання, суддя Давид Розен розкритикував екс-прем’єра та інших фігурантів цієї резонансної справи. “Хабарник подібний до зрадника – він руйнує основи нашого суспільства”, – заявив суддя. Він також підкреслив, що “всі злочини, пов’язані з отриманням хабарів, є ганебними”, а “народний обранець, що отримує хабар, заслуговує на більш тяжке покарання, ніж той, хто дає хабар”.
Вирок колишньому прем’єру повністю відповідає вимогам прокуратури, в той час як вердикт іншим засудженим виявився м’якшим, ніж просило звинувачення.
Будівельний підрядник Гілель Черні засуджений до 3,5 років тюремного ув’язнення і півтора років ув’язнення умовно. Крім цього, на нього накладено штраф у два млн шекелів. Суддя підкреслив, що пом’якшення вироку продиктовано особистими обставинами Черні.
Авігдор Кельнер, один із засновників компанії Holyland Park, засуджений до трьох років в’язниці і мільйона шекелів штрафу.
Меїр Рабін, посередник і помічник державного свідка Шмуеля Дахнера, засуджений до п’яти років тюремного ув’язнення і штрафу в розмірі 500 тисяч шекелів.
Урі Шитріт, колишній головний інженер муніципалітету Єрусалиму, засуджений до семи років тюремного ув’язнення. Шитріт також засуджений до двох років ув’язнення умовно і штрафу на суму в мільйон шекелів.
Еліезер Сімхайоф, депутат міськради від Єрусалиму ультрарелігійної партії ШАС, що отримав до 3,5 року в’язниці та ще півтора року ув’язнення умовно. Також він засуджений до штрафу в 30 тисяч шекелів і конфіскація майна на суму 65 тисяч шекелів.
Даніні Данкнер, колишній голова ради директорів банку “Апоалім” засуджений до трьох років тюремного ув’язнення і ще двох років умовно. При цьому у вироку зазначається, що злочини, здійснені Данкнером, не пов’язані безпосередньо зі справою Holyland.
Згідно з вироком, засуджені почнуть відбувати покарання з 1 вересня 2014 року.
Вирок Шуле Закен, колишній главі канцелярії Ольмерта, буде винесено 15 травня. Тоді ж стане відомо, чи затвердив суд угоду, укладену адвокатами Закен з прокуратурою. Вирок колишньому меру Єрусалима Урі Луполянскі і члену міськради Авраамові Файнеру буде оголошено на початку червня.
Ще до оголошення вироку представник екс-прем’єра Амір Дан розповсюдив заяву, в якій зазначив, що “сьогодні сумний день, коли буде винесено суворий вирок невинній людині на підставі помилкового вердикту”. Під час засідання захист просив засудити екс-прем’єра до громадських робіт, передає ВВС. За словами представників Ольмерта, тепер захист має намір подати апеляцію до Верховного суду країни.
Нагадаємо, 31 березня окружний суд Тель-Авіва визнав колишнього главу уряду винним у двох випадках отримання хабарів у справі Holyland. Згідно з вердиктом суду, Ольмерт отримав 500 тисяч шекелів для свого брата Йосі Ольмерта. Ще 60 тисяч шекелів було отримано Ольмертом через Шуле Закен для покриття боргів його передвиборчої кампанії.
За першим пунктом звинувачення представники прокуратури вимагали для Ехуда Ольмерта покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 5 до 7 років. Крім того, сторона обвинувачення наполягала на штрафі в 1,2 млн шекелів, що в два рази перевищує суму отриманого Ольмертом хабара.
За другим пунктом звинувачення, що стосується грошей на покриття боргу за передвиборчу кампанію, прокуратура наполягала на позбавленні волі від двох до чотирьох років, а також штраф у 140 тисяч шекелів.
Ольмерт, нагадаємо, проходив обвинуваченим і у низці інших гучних справ. Наприклад, у січні 2007 року щодо нього порушили кримінальну справу про шахрайство під час приватизації банку, але через рік його закрили за браком доказів.
У травні 2008 року було розпочато розслідування, назване у ЗМІ “справою Таланскі”, або “справою про конверти з грошима”. У рамках цієї справи Ольмерта підозрювали в отриманні великих сум грошей готівкою будучи мером Єрусалиму і міністром промисловості і торгівлі.
Через кілька місяців Ольмерта звинуватили в отриманні подвійного фінансування поїздок своєї сім’ї за кордон допомогою компанії “Рішонтурс”. Втім, у справах “Рішонтурс” і “Таланські” колишнього прем’єра пізніше було виправдано.
Окрім того, Ольмерту інкримінували лобіювання інтересів свого друга і ділового партнера Урі Мессера. У вересні 2012 року колишній прем’єр був засуджений до одного року умовного ув’язнення і штрафу у розмірі 40 тисяч шекелів за звинуваченням в обмані громадської довіри у так званій справі про інвестиційний центр.
У 2008-му Ольмерт став першим ізраїльським прем’єром, якому довелося піти у відставку через звинувачення у корупції.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас