Валюту в Україні перевели на нові правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюту в Україні перевели на нові правила

Валюта
15286
Нацбанк від 8 червня змінює правила готівки валютообмінних операцій. За постановою НБУ №249, що набуває чинності через три тижні, здати в банк готівкову валюту стане простіше. «Людина зможе за один день без паспорта продати банку валюти на суму до 150 тис. грн. в еквіваленті, зараз для таких операцій потрібно пред’являти документ», – пояснив «Вістям» директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв. Поки що люди можуть без паспорта здавати в банк валюти не більше ніж на еквівалент 15 тис. гривень за раз.
При цьому не змінюються правила купівлі валюти: як і раніше, населенню дозволяється купувати валюти не більше ніж на еквівалент 15 тис. грн. на добу. І паспорт як і раніше потрібний, але з’явилося одне виключення, яке вводиться за оприлюдненими в понеділок правилами – без документа дозволяється купувати інвалюту в тому ж банку, де у людини відкритий рахунок. Тобто колись уже надавався і копіювався паспорт.
Взагалі без документів дозволяється міняти одну іноземну валюту на іншу, якщо обсяг цієї угоди не перевищує еквівалент 150 тис. грн. Наприклад, якщо ви хочете за $140 купити 100 євро (без участі гривні). При цьому Нацбанк вимагає проводити такі конвертації не за комерційними курсами банків, а виключно за офіційним курсом НБУ.
Обмежуються готівкові обмінні операції з рублем (і іншими неконвертованими валютами – наприклад, польським злотим або ізраїльським шекелем). «З 8 червня його не можна буде обміняти на долар, євро або іншу іноземну валюту. Купівля та продаж російської валюти за гривню триватиме», – запевнив Руднєв.
Фінансисти не чекають, що нові валютні правила розхитають ринок, і розраховують у вівторок на стабільну ситуацію на міжбанку. Вчора, до речі, безготівковий курс долара відкотився на 5 копійок – до 11,8 грн./$ (Хоча протягом торгів і були спроби роздути його до 12 грн./$). «Не думаю, що курс долара буде скільки-небудь істотно підніматися найближчими днями, коливання можуть відбуватися лише в рамках кількох копійок», – спрогнозував «Вістям» заступник голови правління УкрСиббанку Костянтин Лежнін. Погодився з ним і головний економіст відділу з операцій на міжбанківському ринку казначейства «Банку Національний кредит» Володимир Фенюк: «Швидше за все, у вівторок торги пройдуть приблизно на сьогоднішніх рівнях». За його словами, завтра середній готівковий курс купівлі долара у населення буде перебувати в рамках 11,4-11,55 грн./$, а продажу – 11,85-11,95 грн./$.
Олена Лисенко, Юлія Полєхіна
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас