Москва може знизити постачання газу в Україну, але постраждає сам "Газпром" - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москва може знизити постачання газу в Україну, але постраждає сам "Газпром" - експерт

Енергетика
944
Сьогодні Росія переводить Україну на передоплату за газ. «Пора припиняти няньчитися. Скільки заплатять, стільки й поставимо. Заплатять 1 євро, поставимо на 1 євро», – заявив прем’єр РФ Дмитро Медведєв на вчорашній зустрічі з головою «Газпрому» Олексієм Міллером.
За лютий-травень Україна заборгувала монополісту $3,5 млрд. За цей час ціна за тисячу кубів варіювалася від пільгових $268,5 до $380, поки з 1 квітня не збільшилася до $480. За словами Медведєва, Київ може погасити борг грошима МВФ. Але ще тиждень тому наш прем’єр Арсеній Яценюк сказав: «Україна готова заплатити, якщо ціна газу буде $268,5 за тисячу кубів». Росія не згодна і сьогодні обіцяє виставити «Нафтогазу» авансовий рахунок за червень. За якою ціною коштуватиме Україні «літній» газ, в монополії не сказали, але ймовірно не нижче заявлених раніше $480. Якщо, за словами Медведєва, «Газпром» не отримає передоплату, РФ перекриє вентиль 3 червня о 10:00.
За словами незалежного енергетичного експерта Володимира Саприкіна, повністю припинити постачання «Газпром» не зможе: «Транзитом через Україну паливо отримує Європа. Звичайно, Росія може знизити постачання рівно на той обсяг, який споживає Україна. Тільки від цього постраждає сам «Газпром»: зменшення власного видобутку і зупинка роботи газових станцій дорого коштуватиме РФ». Експерт рекомендує сплатити частину боргу і зробити передоплату, але за ціною $268,5. Якщо РФ не буде згодна, Саприкін підтримує ідею нашого Кабміну шукати правди в Стокгольмському арбітражі.
Зеленюк Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас