Євросоюз припиняє програму розвитку туризму в Криму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз припиняє програму розвитку туризму в Криму

Світ
1514
Співробітники проекту та експерти розчаровані тим, що, маючи реальні перспективи успішного освоєння міжнародних туристичних ринків, півострів стає орієнтованим тільки на внутрішній російський ринок, стаючи, по суті, морською дачею всеросійського масштабу, повідомляє українська служба Радіо Свобода Крим.
Євросоюз виділив на розвиток туризму в Криму 5 мільйонів євро на початку 2012 року. Пізніше Міністерство курортів і туризму тоді ще автономної республіки визнало цю подію головним досягненням своєї роботи за рік. Чималі кошти європейських платників податків були покликані допомогти вирішити ключові проблеми, які стримують розвиток туризму в Криму, підвищити привабливість півострова для українських і зарубіжних туристів.
Проект Диверсифікація та підтримка туристичного сектора Криму ставив перед собою кілька основних цілей. По-перше, збільшити можливості державного і приватного секторів туризму, сприяти розвитку відповідального туризму в Криму. По-друге, поліпшити стандарти менеджменту туристичних напрямків, якості турпродуктів і послуг індустрії туризму в Криму. По-третє, диверсифікувати і підвищити якість туристичного продукту в Криму.
Що вдалося зробити
Співробітники проекту кажуть, що саме в поточному році вони очікували відчути результати своєї роботи. Однак пишаються й тим, що вдалося зробити.
Наприклад, на підтримку стратегії Міністерства курортів і туризму для розвитку оздоровчого туризму проектом Євросоюзу був розроблений новий продукт медичного велнесу, іншими словами – концепції здорового способу життя, заснованої на поєднанні фізичного та ментального здоров’я. Планувалося, що споживачами цього продукту стануть туристи з цільових ринків у Німеччині, Австрії та Швейцарії.
Проект розробив «паспорти» для покажчиків в 10-ти містах Криму. До них входили перелік туристичних об’єктів, їхні назви трьома мовами, кількість необхідних дорожніх знаків, їхній напрямок і розміщення на карті міста, а також затвердження в місцевих архітектурах і ДАІ. На це в рамках проекту повинні були витратити мільйон євро.
Проект Євросоюзу зробив перші в історії Криму модулі дистанційного/онлайн утворення для індустрії гостинності. «Ми навчали кримських фахівців, як зробити свою власну систему управління навчанням (LMS)», – пояснює Джеффрі Луббі. – Ми були в процесі виробництва ще декількох онлайнових модулів для готелів і ресторанів, коли проект був скасований».
Кошти витрачалися на туристичні виставки та міжнародні заходи, створення сайтів для музеїв, електронних каталогів.
Спеціаліст з туризму та гостинності Ельвіра Кизилова розробила критерії для оцінки малих готелів і гостьових будинків за світовими стандартами (всім відомі «зірки» готелів), але з урахуванням місцевих реалій.
Перспектива Криму у складі РФ
Колишній керівник проекту Європейського союзу вже покинув півострів і тепер ситуацію в туристичній сфері Криму може спостерігати тільки з боку.
«Я сподіваюся, що нові доглядачі Криму будуть інвестувати ті мільйони євро, необхідні для його аеропортів, портів, доріг, природних територій, готелів, курортів та інших об’єктів інфраструктури, які роблять туризм можливим і привабливим», – говорить Джеффрі Луббі.
У кожному разі, упевнений він, відсутність іноземних туристів серйозно вплине на індустрію туризму.
На думку експерта Ельвіри Кізілової, прогнозується спад туристичного потоку, пов’язаний, насамперед, з відсутністю транспортної інфраструктури. Крім того, відбувається переорієнтація на внутрішній ринок, тобто основними споживачами повинні стати російські туристи. І тут, як каже експерт, буде пріоритетним питання безпеки відпочинку в Криму.
За словами Ельвіри Кізілової, вона відчуває велике розчарування від того, що проект Євросоюзу не вдалося довести до кінця і побачити позитивні результати зробленої праці.
На думку експертів, зараз найбільш перспективними і привабливими для розвитку туризму в Україні стають Одеська та Миколаївська області, Херсон, тобто регіони, яким раніше не приділялося достатньо уваги.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас