Один з найбільших виробників м'яса в Росії йде з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один з найбільших виробників м'яса в Росії йде з України

Фондовий ринок
5886
Один з найбільших виробників м’яса птиці і свинини в Росії агрохолдинг “БЕЗРК-Белгранкорм” згортає свій бізнес в Україні. Приводом для такого рішення стали екологічні претензії сільради в Полтавській області.
Сільрада села Білики Кобеляцького району зобов’язала “БЕЗРК-Белгранкорм” протягом місяця припинити діяльність на її території. “З метою недопущення насильницьких дій і конфронтації” агрохолдинг з цим рішенням погодився, повідомив “Інтерфакс” з посиланням на лист гендиректора українського підрозділу “Белгранкорм-Полтавщина” Павла Терещенка. Отримати коментарі в російському офісі “БЕЗРК-Белгранкорм” не вдалося.
В Біликах у агрохолдингу діяла свиноферма потужністю 10 тис. т м’яса на рік, а також переробний завод “Ясні зорі – Полтавщина” (бойня і первинна переробка свинини) і рослинницька компанія “Громада-Агро” (основні культури – пшениця і кукурудза).
Полтавська влада створила спеціальну комісію з фахівців екологічної інспекції, санітарної та ветеринарної служб для аналізу роботи свиноферми після повідомлень в українських ЗМІ про те, що жителі села скаржаться на “нестерпний сморід і відхід води з колодязів”.
Депутат сільради Олег Педченко заявив виданню “Новости Полтави”, що переробний завод порушив екологічне законодавство, відповідно до якого таке підприємство має знаходитися на відстані не менше двох кілометрів від житлової зони. Він стверджував, що саме існування підприємства несе загрозу потрапляння шкідливих речовин у стічні води.
Місцеві жителі погоджувалися з тим, що запах від підприємства стоїть неприємний, але підкреслювали, що свиноферма – єдина реальна можливість отримати в районі роботу. До приходу в регіон російського інвестора ферми не працювали зовсім.
До Біликів була направлена ​​спеціальна комісія з фахівців санітарної та ветеринарної служб, яка зробила свій висновок.
Представник “БЕЗРК-Белгранкорм” ще в лютому розповів РБК, що всі три українські підприємства працюють у звичайному режимі: “Закінчили підгодівлю озимих культур, готуємося до посівної. Провели переговори з партнерами щодо майбутнього будівництва свинокомплексу. Українські банки готові фінансувати цей проект, підрядники готові будувати, а європейські партнери обіцяють безперебійні поставки обладнання на новий комплекс”.
Планувалося збільшити потужність ферми до 25 тис. т м’яса, а посівні площі – з 3,3 тис. до 8 тис. га землі. Але 3 березня губернатором Полтавської області замість регіонала Олександра Удовіченка, з яким “БЕЗРК-Белгранкорм” домовлявся про розвиток своїх аграрних підприємств, став представник націоналістичної партії “Свобода” Віктор Бугайчук. Місяць по тому змінилася влада і на місцевому рівні.
БЕЗРК-Белгранкорм” контролюється білгородським підприємцем Олександром Орловим і входить до п’ятірки найбільших виробників м’яса птиці в Росії, а також посідає 16-е місце серед провідних свинарів. На ринок України агрохолдинг вийшов у 2008р. Прибутковість його української “дочки” була помітно вища, ніж у російських підприємств: прибуток “Белгранкорм-Полтавщина” в 2013р. при випуску 10,3 тис. т свинини перевищив 300 млн руб. (з урахуванням компенсацій та субсидій від української влади), такий самий прибуток отримали білгородські підприємства холдингу, які виробили майже втричі більше свинини – 38,4 тис. т.
За словами гендиректора Інституту кон’юнктури аграрного ринку (ІКАР) Дмитра Рилька, російські аграрії в рідкісних випадках працювали на українському ринку. “Свинарство в Росії отримує більший обсяг держпідтримки, ніж в Україні, – пояснив він. – Однак у 2013р. Після вступу Росії до СОТ ціни на свинину на російському ринку різко впали – більш ніж на 40% за півроку, що призвело до зниження доходів вітчизняних свинарів. Через це показники українського підрозділу “БЕЗРК-Белгранкорм” виявилися кращими за російські”.
Але вже на початку 2014р. після заборони поставок свинини в Росію з країн Євросоюзу ціни відіграли торішнє падіння. Виконавчий директор аналітичного центру “Совекон” Андрій Сизов додав, що майбутня лібералізація торгових відносин між Україною та Євросоюзом може знизити ефективність українських інвестпроектів в свинарстві.
Бізнес в Україні донедавна вів агрохолдинг “Волари”, що спеціалізується на вирощуванні зернових культур. “У 2013р. Компанія продала всі українські активи”, – заявив РБК голова холдингу Кирило Подільський. З 2009р. 6 тис. га землі в Херсонській області орендує компанія “Агро-Білогір’я”, яка в Росії посідає третє місце з виробництва свинини. До початку травня компанія в звичайному режимі провела посівні роботи, проблем не виникало, повідомив її представник.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас